terug

Eye-Fi Mobi

Eye-Fi Mobi
Niet elke camera is voorzien van een WiFi optie, zeker niet als de camera al wat ouder is. Als je toch je foto’s draadloos wilt overbrengen van je camera naar bijvoorbeeld je telefoon of tablet dan zijn er de SD-kaartjes van Eye-Fi Mobi. Dat is een SDHC geheugenkaartje, en de makers zijn er in geslaagd om naast die functie ook nog een WiFi zender in te bouwen. Je krijgt een codenummer om de bijbehorende app op je mobiel met de kaart te laten communiceren.
EdK-20140124-9927
Simpel
Het installeren en instellen gaat erg eenvoudig. Daarna kunnen JPEG-bestanden van de camera naar je mobiel of tablet overgestuurd worden. Die beperking is logisch, het systeem moet de bestanden kunnen herkennen, en JPEG-bestanden voldoen aan een standaard, RAW-bestanden niet, en misschien wil je die ook wel niet overzetten naar je mobiel. De doelgroep voor de kaart wordt gevormd door gebruikers van sociale netwerken die hun foto’s snel willen ‘posten’. Dat kan dan weer vanaf dat mobiele apparaat via een ander WiFi netwerk, of via de telefoonverbinding, ook daarvoor wil je niet al te grote bestanden gebruiken lijkt me zo.
Professioneel zou je zo’n kaart kunnen gebruiken om een klant mee te laten kijken met een opname sessie, als je dat wilt, of als het geëist wordt natuurlijk. Wanneer je de camera instelt op de combinatie RAW met een kleine of lage kwaliteit JPEG worden alleen de JPEG bestanden overgezet naar het apparaat van de meekijker, zelf kun je later de RAW-bestanden gebruiken om af te werken tot het eindresultaat. Daarnaast herkent de kaart ook PNG bestanden, maar ik weet van geen camera die ze maakt, en videobestanden in het AVI-, MOV-, MP4-, MPG- en MTS-formaat. Alle bestandstypes die herkend worden kunnen overgestuurd worden.
Beperkingen
Vergeleken met de ingebouwde WiFi van diverse camera’s heb je natuurlijk minder opties, het bedienen van de camera kan niet via deze kaart, maar als dat niet op je wensenlijstje staat kan deze kaart best handig zijn. Het is een klasse 10 SDHC kaart, dus ook snel genoeg voor video. Daarnaast kan je mobiel met slechts één WiFi netwerk tegelijk communiceren, er moet dus omgeschakeld worden tussen de kaart en een ander netwerk als je de foto’s op die manier wilt delen. Daarvoor moet ik op mijn oude iPhone elke keer wel even naar het instellingen-scherm om daar de Eye-Fi kaart aan te wijzen. Terugschakelen naar het standaard-netwerk gaat vanzelf als de camera in slaap valt of uitgezet wordt.
EdK-20140124-9928