terug

Extreem lichtgevoelig objectief

Handevision Ibelux 40mm f/0.85Twee firma’s, Shanghai Transvision en het Duitse IB/E Optics, werken samen aan de ontwikkeling van een lichtgevoelig objectief voor compacte systeemcamera’s.
Het bedrijf heet Handevision, een samenvoeging van het woord Han (Mandarijn voor China) en de afkorting van Duitsland: De. Het bedrijf zegt het hoogwaardig Duits ingenieursschap te combineren met de kosteneffectieve productie in China.

Voorbeeld van het objectief met een Fujifilm X-Pro1
Voorbeeld van het objectief met een Fujifilm X-Pro1

Het eerste product dat Handevision op de markt gaat brengen is de IBELUX 40mm f0.85 voor compacte systeemcamera’s. Het objectief wordt daarmee het meest lichtsterke objectief dat momenteel in serie geproduceerd wordt.
Door de hoge lichtsterkte kun je bij de spiegelloze systeemcamera’s met een kleinere sensor toch een erg kleine scherptediepte krijgen. De Handevision IBELUX 40mm f0.85 moet dan ook een mooie onscherpte krijgen, zodat je ook graag met open diafragma werkt.
De lichtstralen vallen onder minder dan 5 graden op de sensor, wat chromatische fouten sterk reduceert. Het objectief is opgebouwd uit tien elementen, verdeeld in acht groepen. De behuizing is van metaal. Samen met de grote hoeveelheid glas dat nodig is om een dergelijk objectief te bouwen, levert dat een objectief van maar liefst 1150 gram op. De frontlens heeft een diameter van 74 mm en het objectief is 128mm lang. Echt compact is het dus niet.
De IBELUX 40mm f0.85 moet vanaf februari 2014 geleverd worden voor een geschatte adviesprijs van $2080,00. Het lichtgevoelig objectief is leverbaar met een vatting voor Sony NEX, Fuji X, Canon EOS M en het Micro Four Thirds System.


Bekijk ook deze items