terug

Expositie als ‘ending letter’: afscheid van L.A.

Foto: Nancy Schoenmakers
Foto: Nancy Schoenmakers

‘.., Love Nancy’ is de titel van de solo-expositie van Nancy Schoenmakers in het Park Hotel Amsterdam. De expositie bevat foto’s die ze vanaf 2008 maakte, hoofdzakelijk in Californië. “Het is een beetje een ending letter, deze expositie. De laatste jaren ben ik elk voorjaar in L.A. geweest voor shoots. Ik houd van de vrijheid, de ruimte en het licht. Maar nu is het tijd voor iets anders, andere mensen en andere werelddelen. Zuid-Afrika staat bijvoorbeeld op mijn lijstje.” Daar begint ze volledig van scratch, ze kent er niemand: geen modellen, stylisten of bureaus. Juist die uitdaging heeft ze nodig. “Het moet niet te makkelijk worden.”
Na haar afstuderen ontstaat de liefde voor L.A. Deze groeit geleidelijk. “Alles is spread out,” legt Nancy uit. “De natuur is geweldig, heerlijk om daar modellen in te zetten. Het (zon)licht vind ik heel bijzonder. De mensen zijn daar energiek, open en vol passie. Ik krijg altijd veel inspiratie en energie als ik daar ben.”
Nancy heeft passie voor modefotografie. Haar stijl is een mix tussen ‘glossy’ en ‘edgy’. Vrouwelijk, sexy, kleurrijk, levendig en ‘glamorous’, zo wordt haar werk omschreven. Belangrijke terugkerende thema’s zijn liefde en vrijheid. Voor de expositie koos ze foto’s uit gemaakt in de periode 2008 tot nu. Favoriet is het werk ‘Two Become One’. “Hier zie je twee donkere vrouwen die als het ware een worden. De achterste vrouw is naakt, de voorste heeft een gele jurk aan. Ik werd meteen verliefd op het beeld, vanwege de kleur en emotie.”
Foto: Nancy Schoenmakers
Foto: Nancy Schoenmakers

De beelden die deel uitmaken van de expositie zijn grotendeels vrij werk. Voordat ze hiermee aan de slag gaat maakt ze eerst een plan. “Ik ga altijd uit van een bepaald concept. Dat kan een bepaald thema zijn, of een fotoserie rond een model dat inspireert. In januari wil ik een serie maken geïnspireerd op werk van kunstenares Marlene Dumas. Haar kunst is nu te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik heb haar werk bekeken, me verdiept  in haar visie. Dat levert vervolgens duizenden ideeën op.”
De passie voor het fotograferen ontdekt Nancy tijdens haar opleiding tot docent aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. “Tijdens deze studie ben ik als exchange student naar Australië geweest. Ik heb daar lessen gevolgd in de fotografie. In Australië heb ik veel geëxperimenteerd, onder andere met het werken met verschillende emulsies, door de zon laten exposeren, enzovoorts. Ik vond dit super tof om te doen. Documentaire fotografie, een vak dat ik volgde tijdens mijn jaren aan de HKU, bleek toch niet echt mijn ding. Ik kwam er wel achter dat ik verder wilde met fotograferen. Na het behalen van mijn bachelordiploma aan het HKU heb ik me ingeschreven aan de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) in Den Haag. Ik heb gekozen voor de richting mode en reclame fotografie. Gelukkig kon ik in het derde jaar instromen. Ik moest toen nog wel veel opdrachten uit het tweede jaar doen, maar dat vond ik niet erg, al ging bijna al mijn tijd op aan de fotografie. Fotograferen is echt mijn passie, m’n lust en m’n leven. Ik ben altijd bezig met fotografie, ook als ik op straat loop of een film kijk.”
Foto: Nancy Schoenmakers
Foto: Nancy Schoenmakers

Tijdens haar studie maakt ze plannen voor haar loopbaan in de fotografie. Ze heeft duidelijke ideeën wat ze wil, voor welke bedrijven ze aan de slag wil. Een aantal jaar later heeft ze veel van die plannen en wensen gerealiseerd. Zo werkt ze voor Eric Elenbaas Agency en maakt ze commercieel werk voor onder meer Bjorn Borg, Sacha en Men at Work. Dit succes heeft ze te onder andere te danken aan haar passie en doorzettingsvermogen. “Geloven in jezelf is heel erg belangrijk. En daarnaast moet je natuurlijk geluk hebben. Maar ik leer nog steeds. Met het ouder worden, merk ik dat mijn fotografiestijl een beetje gaat veranderen. Niet 180 graden, maar toch. De laatste tijd ben ik bijvoorbeeld veel bezig in de studio. Dan kun je spelen met het licht, bewerking of modellen.”
Na een aantal succesvolle shoots in L.A. is het nu tijd om verder te kijken. “Zuid-Afrika heb ik hoog op mijn lijstje staan. Wel spannend, want daar begin ik vanaf ‘scratch’. Ik ken er niemand, geen modellen, visagisten of bureaus. Maar die uitdaging heb ik wel nodig. In L.A. wordt het nu te makkelijk, daar ken ik het wereldje, de mensen.” In haar werk wil ze graag verder de glamourkant op, meer richting Vogue. En ze wil graag vertegenwoordigd worden door internationale bureaus. “Al zal Amsterdam altijd mijn thuisbasis blijven.”
Foto: Nancy Schoenmakers
Foto: Nancy Schoenmakers