terug

Evgenia Arbugaeva wint Leica Oskar Barnack Award 2013

© Evgenia Arbugaeva
© Evgenia Arbugaeva
De in Siberië geboren Evgenia Arbugaeva (1985) heeft de Leica Oskar Barnack Award 2013 gewonnen met haar serie ‘Tiksi’. In die serie onderzoekt ze het dagelijks leven van haar geboorteplaats. De plaats was ooit een belangrijke post voor het leger en de wetenschap, maar na de val van de USSR en de economische teruggang is de plaats leeggelopen. Arbugaeva fotografeerde de strijd die de inwoners voeren om te overleven in het landschap vol ijs. Ze doet dat op een “intens emotionele en poëtische manier”, aldus het persbericht. De foto’s zijn eenvoudig, zonder afleidende details.
De prijs voor de nieuwkomer is gewonnen door Ciril Jazbec uit Slovenië. Hij toont met zijn serie ‘Waiting to move’ het dagelijks leven en de verdwijnende cultuur van de Inupiaq Inuit in Shishmaref. De foto’s laten volgens de jury heel goed de stemming van het wachten zien en tegelijk de solidariteit van een kleine gemeenschap die gevangen zit tussen tradities en de moderne tijd.
Arbugaeva krijgt als prijs een Leica M uitrusting ter waarde van €10.000 en een geldprijs van nog eens €5.000. De Newcomer Award voor Jazbec is goed voor een Leica M met één objectief. De prijzen worden uitgereikt tijdens Recontres d’Arles, het jaarlijkse fotofestival in het zuiden van Frankrijk. Meer dan 2200 fotografen uit 101 landen hebben ingezonden voor de Leica Oskar Barnack Award 2013. De deelnemende fotografen mogen één serie van tien tot twaalf opnames insturen die de relatie tussen mens en zijn omgeving laten zien.


Bekijk ook deze items