terug

Erwin Olaf – Own

‘Own’ had er al eerder moeten zijn, maar de oplage werd vorig najaar afgekeurd. Alleen de luxe editie van €1.500 zag toen het licht en is inmiddels uitverkocht. De 3.000 gewone exemplaren kwamen niet in omloop, maar de nieuwe oogst is binnen. Sinds begin mei kunnen ook degenen met een minder gevulde portemonnee ‘Own’ van Erwin Olaf kopen. Ook die druk ziet er prachtig uit en is uitermate luxe. Je krijgt niet de Rolls Royce, maar nog altijd een topklasse Mercedes, met deze in linnen cover gebonden 4 centimeter dikke pil. ‘Own’ is een overzichtswerk. Je ziet foto’s uit allerlei projecten terugkomen.
Het is Olafs vrije werk; de vele commerciële projecten zijn weggelaten. De volgorde is niet chronologisch, zodat het lastig is zijn ontwikkeling te volgen. Maar je ziet heel goed wat Olafs speerpunten zijn. Fantasieën met een barokke en surrealistische inslag vormen een rode draad. Af en toe flink stoken tegen de burgerlijke moraal ook. Hetzelfde geldt voor zijn perfectionistische vakmanschap. Hij heeft het vak zo goed in de vingers dat hij als een kameleon de kleur van een ander weet aan te nemen. Die kan van een gouden eeuw stilleven schilder als Pieter Claesz zijn, de Amerikaanse platenmaker Norman Rockwell of bijvoorbeeld een jaren ‘60 fotograaf. In de loop van de jaren merk je dat Olaf met steeds minder toeters en bellen telkens dieper weet te graven. Bijvoorbeeld als hij in de series ‘Grief’ en ‘Hope’ universeel gevoelde emoties in beeld brengt.
Bestellen
Tekst: Rudi Fuchs, Javier Panera, Paul Pryor, Christopher Ruys Lido, 29×32,5 cm, 350 blz., gebonden Engelstalig, ISBN 9789491301025, €60