terug

Erwin Olaf is Kunstenaar van het Jaar 2014

© Foto: Bas de Meijer
© Foto: Bas de Meijer

Erwin Olaf is uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2014, zo maakte Kunstweek vandaag bekend. De fotograaf krijgt die titel op basis van online publieksstemmen en de mening van een professioneel panel. Olaf wordt door het panel geroemd om zijn toonaangevende en vernieuwende fotografie. Marlene Dumas en Barbara Broekman eindigde respectievelijk op de tweede en derde plaats. Onder de genomineerden bevond zich ook Anton Corbijn.
De verkiezing is in het leven geroepen om de bekendheid van beeldende kunstenaars die uit Nederland in het bijzonder te vergroten onder het publiek. Daarbij moet de verkiezing een tijdsbeeld geven van de waardering van de kunstenaars. Onderdeel van de verkiezing zijn de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, bestaande uit 100 levende (van geboorte of genaturaliseerde) Nederlandse beeldend kunstenaars, en de Galerie der Onsterfelijken met de meest gewaardeerde overleden beeldend kunstenaars waarvan de faam die van de hedendaagse kunstenaars overstijgt.
Helaas voor Olaf krijgt hij dit jaar geen geld voor de titel. Vorig jaar kreeg de winnaar nog €20.000, maar de anonieme mecanas die het geld beschikbaar stelde heeft zich teruggetrokken.

Tags: Erwin Olaf

Bekijk ook deze items