terug

Enquete toekomst auteursrecht EU invullen!

Beste Fotograaf,
Hierbij willen wij uw aandacht vragen voor een ingewikkelde, maar belangrijke kwestie. De Europese Commissie wil eventueel het auteursrecht aanpassen en heeft daarom een publieke consultatie (een soort enquête) gelanceerd. Onderwerpen waar vragen over worden gesteld zijn o.a. leenrecht, reprorecht en massa digitalisering.
Naar aanleiding van deze consultatie zullen er nieuwe regels opgesteld worden die van invloed kunnen zijn op positie van makers en hun inkomsten. Dit heeft mogelijk dus ook gevolg voor het werk van Fotografen, ontwerpers, illustratoren, animatoren en andere beeldmakers. FotografenFederatie, BNO en Pictoright zullen namens hun leden/aangeslotenen reageren, maar het is ook van belang dat zoveel mogelijk beeldmakers zelf laten horen wat zij ervan denken.
Wanneer u ook uw stem wilt laten horen, kunt u het volgende doen. Via EU-Consultatie-invulsuggestie-beeldmakers kunt u de tekst downloaden van de volledige consultatie, bij het invullen bent u uiteraard volkomen vrij om zelf antwoorden te formuleren.
Omdat de consultatie zeer omvangrijk en complex is, hebben wij in het document een invulsuggestie gedaan voor de relevante vragen voor beeldmakers. Het gaat om de antwoorden op vragen 11, 12, 14, 34, 36, 37, 40 t/m 43, 45, 60, 64 en 72 t/m 77. Het is overigens niet nodig om alle 80 vragen te beantwoorden, u kunt dus ook volstaan met uitsluitend onze invulsuggesties. In het document zijn met geel en blauw de gesuggereerde passages/invulvoorbeelden gemarkeerd.
Wanneer u onze invulsuggestie wilt volgen, kunt u op pagina 5 van het document uw naam invullen (waarbij u onderaan pagina 5 kunt aangeven dat uw reactie anoniem blijft). Daarna kunt u dit document vóór aanstaande woensdag 5 maart sturen naar het volgende mailadres: markt-copyright-consultation@ec.europa.eu.
Let op: de deadline is 5 maart in plaats van 5 februari zoals in het document vermeld staat. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal reacties van onze achterban, vragen wij u om FotografenFederatie op te nemen in CC (info@fotografenfederatie.nl).
Op de website van de Europese Commissie vindt u meer informatie over de consultatie. Zie:
http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2013/copyright-rules/index_en.htm.
De vragen in de consultatie zijn overigens niet in het Nederlands beschikbaar, u kunt echter wel in het Nederlands antwoorden.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!
Lars Boering directeur FotografenFederatie