terug

Enkele TIPA winnaars op een rij

BEST IMAGING INNOVATION : Canon Dual Pixel CMOS AF
BEST IMAGING INNOVATION : Canon Dual Pixel CMOS AF

De Canon EOS 70D beschikt over een 20.2 MP APS-C sensor en een Digic 5+ processor. De camera haalt 7 beelden per seconde en het iso bereik is 100 tot 12.800, uitbreidbaar tot 25.600. De autofocus is verbeterd en beschikt nu over 19 cross-type AF punten. Bijzonder aan de EOS 70D is het Dual Pixel CMOS AF systeem dat zorgt voor een precieze en snelle autofocus bij  het filmen en fotograferen in Live View. Het draai- en klapbare 3 inch Clear View achterscherm beschikt over 1.04 miljoen beeldpunten. Ingebouwde draadloze mogelijkheden maken delen via smartphones en de Canon Eos remote app eenvoudig.
BEST DSLR EXPERT : Pentax K-3
BEST DSLR EXPERT : Pentax K-3

De Pentax K3 is ontwikkeld door Ricoh als het vlaggenschip van de Pentax K serie. De K3 heeft een 24 MP APS-C sensor zonder antialiasfilter met een unieke antialias simulator als extra. De body van een magnesiumlegering is weerbestendig en haalt een snelheid van 8,3 beelden per seconde voor series van 23 RAW-opnames of 60 JPEG’s. Door gebruik te maken van de sensor-shift beeldstabilisatie beschikt de camera over een doseerbaar ‘anti-moiré effect’. De K3 neemt video op in full-HD met stereogeluid en heeft een verbeterde intervalmode voor 4K clips. De sluiter is goed voor 200.000 opnames.
BEST DSLR PROFESSIONAL : Nikon D4s
BEST DSLR PROFESSIONAL : Nikon D4s

De Nikon D4S is op veel punten sneller geworden dan de toch al uitstekende D4. Hij beschikt over een nieuw ontwikkelde 16.2 Mp FX sensor en een nieuwe EXPEED4 processor. Samen verbeteren ze de kwaliteit van zowel stilstaande beelden als van de full-HD video bij verschillende beeldsnelheden. Een nieuwe AF-functie – Group AF – en andere aanpassingen verbeteren Nikon’s 51 punts AF-systeem nog verder. Ook de hoogste ISO-waarde is nog verder opgevoerd, naar maar liefst 409.600 ISO. De D4S kan dankzij een toename in rekenkracht van dertig procent, elf beelden per seconde schieten met autofocus en belichtingsaanpassingen tussen de opnames. En de camera kan zowel met CF kaarten overweg als met supersnelle XQD kaarten voor de snelste data overdracht.
BEST MEDIUM FORMAT CAMERA : Phase One IQ250
BEST MEDIUM FORMAT CAMERA : Phase One IQ250

De Phase One IQ250 beschikt over een 50MP CMOS-sensor met een dynamisch bereik van veertien stops. Het ISO bereik is 100 tot 6400 en de belichtingstijden zijn uitgebreid van 1/10.000e seconde tot 1 uur. De live view biedt veel controle over scherpstellen en compositie, hetzij via het scherm achterop of via een USB3 verbinding naar een computer met Capture One software of draadloos op een iPad of iPhone met Capture One Pilot. De IQ250 ondersteunt flitssynchronisatietijden tot 1/1600e sec, wat veel creatieve mogelijkheden geeft bij het balanceren van flits- en omgevingslicht.
BEST CSC ENTRY LEVEL : Olympus OM-D E-M10
BEST CSC ENTRY LEVEL : Olympus OM-D E-M10

De erg compacte en mooi ontworpen OM-D E-M10 overtuigd met zijn metalen body, goede beeldkwaliteit en bediening, mede dankzij de van de E-M1 overgenomen TruePic VII processor en 16 MP Live MOS sensor. Wifi met QR code is ingebouwd. De grote EVF met 1,4 miljoen beeldpunten en het klapbare 3 inch scherm maken beoordelen van het beeld eenvoudig. De camera beschikt over beeldstabilisatie over 3 assen en FAST AF, het snelste Olympus AF systeem met 81 punten verdeeld over het hele beeldveld. Zonder AF haalt de E-M10 8 bps voor 16 raw-beelden of een ongelimiteerd aantal jpegs, met AF 3.5 bps
BEST CSC ADVANCED : Samsung NX30
BEST CSC ADVANCED : Samsung NX30

De Samsung NX30 heeft een 20.3 Mp APS-C CMOS sensor, een snelste sluitertijd van 1/8000e sec. en haalt 9 bps. De camera beschikt over een handige en bijzondere opklapbare EVF en een 3 inch SuperAmoled klap- en draaibaar achterscherm. Veel camera’s beschikken tegenwoordig over draadloze mogelijkheden. De Samsung is op dit punt toonaangevend met Tag&Go (NFC) mogelijkheden, ‘MobileLink’ voor verbinding met vier verschillende smart apparaten en ‘AutoShare’ dat automatisch iedere foto naar een smartphone of tablet stuurt. Dropbox en Flickr zijn vooraf geïnstalleerd op de NX30 in verschillende regio’s.
BEST CSC EXPERT : FUJIFILM X-T1
BEST CSC EXPERT : FUJIFILM X-T1

De Fujifilm X-T1 is een weersbestendige camera met verwisselbare lenzen en een uitstekende OLED EFV met 2.4 miljoen beeldpunten. De X-T1 beschikt over de nieuwste generatie 16.3 MP APS-C X-Trans sensor. De camera heeft meer dan 80 punten die voorzien zijn van pakkingen, wat zorgt voor een goede weerstand tegen stof en vocht. Het glas van het 3 inch LCD-scherm aan de achterkant is gehard voor extra bescherming. De sensor beschikt over speciale pixels voor fase detectie, waardoor de gebruiker beschikt over een ‘Digital Split Image’ scherpstel hulp. Dat is waardevol bij gebruik van extreme groothoeken of macro. LMO, Lens Modulation Optimizer, technologie integreert de brandpuntsafstand, het diafragma en beelddata van iedere lens voor optimale resultaten.
BEST EXPERT COMPACT CAMERA : Canon PowerShot G1 X Mark II
BEST EXPERT COMPACT CAMERA : Canon PowerShot G1 X Mark II

De Canon Powershot G-series hebben een uitstekende reputatie. De nieuwste, de Powershot G1X Mark II heeft een 13.1 Mp multi-aspect 1,5 inch sensor, een f/2-3.9 zoom met een 35 mm. equivalent van 24-120 mm, veel custom functies en bedieningsmogelijkheden. Opnames kunnen gemaakt worden in 14 bit raw en jpeg en de autofocus beschikt over 31 velden. Het maken van een compositie wordt vergemakkelijkt door het klapbare 3 inch LCD scherm met 1.04 miljoen pixels en 100% dekking. De bediening van de camera en het instellen van de belichting is verbeterd door de nieuwe Dual Control Rings op de lensvatting. De nieuwe G1X beschikt over full-HD, Wifi en NFC. Dichtbij instellen kan tot 5 cm. en volledig handmatig scherpstellen met focuspeaking is een optie.
BEST PREMIUM CAMERA : Nikon Df
BEST PREMIUM CAMERA : Nikon Df

De Nikon Df is een full-frame camera die veel weg heeft van Nikon’s klassieke filmcamera’s, met een groot aantal draaiknoppen voor de fotografische functies. Maar onderhuids beschikt deze retro-DSLR met zijn body van magnesiumlegering over een 16.2 Mp sensor, een Nikon EXPEED processor, 2016 pixel Matrix meting en een 39 punts AF systeem. De camera biedt 5,5 bps opnamesnelheid, autobracketing tot vijf beelden en een hoogste ISO waarde van 204.800. De befaamde Nikon F-bajonet bewijst zich hier nogmaals, en accepteert naast alle huidige NIKKOR lenzen ook oudere Ai en non-Ai lenzen. De camera beschikt over een optische, glazen pentaprisma zoeker en een 3.2 inch scherm achterop.
BEST PROFESSIONAL DSLR LENS : Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
BEST PROFESSIONAL DSLR LENS : Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

De Canon EF 200-400 f/4L IS USM Extender 1.4x is een bijzondere supertele-zoomlens voor sport- en natuurfotografen. Het objectief beschikt over speciaal berekende ingebouwde 1.4 convertor. Dit biedt voordelen in situaties waarin niet snel van lens kan worden gewisseld en beschermt tegelijk de sensor van de camera in vochtige en stoffige omstandigheden. Het objectief beschikt over een fluoriet element en vier UD-elementen en een negenbladig diafragma. Een Power Focus mode zorgt voor soepele en stille focusshifts, ideaal voor filmen. De lens is tevens bestand tegen stof en water.
BEST HYBRID PHOTO/VIDEO CAMERA : Panasonic LUMIX DMC-GH4
BEST HYBRID PHOTO/VIDEO CAMERA : Panasonic LUMIX DMC-GH4

De Panasonic GH4 is een spiegelloze camera met een 16 MP sensor in het M43-systeem die 4K video kan opnemen. De nieuwe Venus Engine-processor heeft een quad-core CPU die hoge bitrates probleemloos kan verwerken. De GH4 is een uitstekende professionele videocamera, vooral wanneer deze wordt gekoppeld aan de LUMIX YAGH-module. Dan is zelfs 4K 4:2:2 output mogelijk. Tegelijk is de GH4 ook een hele goede fotocamera met een hoogste opnamesnelheid van 12 bps, voor series van veertig opnamen in RAW of honderd in JPEG. De elektronische zoeker is van het OLED-type en beschikt over 2,4 miljoen beeldpunten en geeft een uitstekend beeld.
BEST PROFESSIONAL LIGHTING SYSTEM : Profoto B1 Off-Camera Flash
BEST PROFESSIONAL LIGHTING SYSTEM : Profoto B1 Off-Camera Flash

 
De Profoto B1 is een draadloze, batterijgevoede studioflitser met TTL, die direct populair is geworden bij professionals die begrijpen welke voordelen en vrijheid deze flitser biedt. De Air Remote TTL controller die op de flitsschoen van de camera kan worden geplaatst, biedt volledige controle over flitsers tot wel 300 meter ver, zowel in TTL als manual. Het effect van de instellingen kan op de camera worden bekeken en aangepast zonder het opnamestandpunt te verlaten. De B1 heeft een maximumvermogen van 500 Ws en is regelbaar over negen stops. De herlaadtijd is zeer kort en de flitser heeft een helder LED instellicht. De compacte en gemakkelijk verwisselbare lithium-ion accu is goed voor 220 flitsen op vol vermogen.