terug

Elmer van der Marel – winnaar Pf Portfolio Wedstrijd

Ootmarsum © 2007 Elmer van der Marel
Ootmarsum © 2007 Elmer van der Marel

De Pf Portfolio Wedstrijd 2013 is gewonnen door Elmer van der Marel. Voor de wedstrijd stuurde hij drie losse beelden in die op zichzelf staan, maar samen ook een verhaal vertellen.
Het was dat verhaal dat de jury overtuigde. “Mijn foto’s moeten een beetje schuren, vragen oproepen. Vragen die de kijker zelf mag beantwoorden”, zegt Van der Marel.
De jury was het daar mee eens: “Een portfolio is meer dan een verzameling sterke foto’s. Er moet een verband zijn tussen de beelden dat iets zegt over de maker. Maar het hoeft geen beeldverhaal te zijn. Een deel van de beelden van Elmer van der Marel was al bekend. En het waren overduidelijk beelden uit verschillende series.
Dat kan allebei tegen hem werken. Maar de sfeer in de beelden riep een gevoel van vervreemding en beklemming op en de beelden versterkten elkaar daar in. De toelichting bij de serie paste daar perfect bij.”
Zijn portfolio staat in Pf 8.
Elmer van der Marel ontvangt de Eizo monitor  van Marcel Fleuren van Eizo Europe
Elmer van der Marel ontvangt de Eizo monitor van Marcel Fleuren van Eizo Europe

De tweede prijs is gewonnen door Theo de Witte voor een serie in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De derde prijs gaat naar Melanie Rijkers voor haar serie ‘Zo niet Saar’, over een jonge vrouw die ondervindt wat er gebeurt als de ziekte van Lyme niet tijdig wordt herkend.
Koorddansend varken © Theo de Witte
Koorddansend varken © Theo de Witte

Zo niet Saar © Melanie Rijkers
Zo niet Saar © Melanie Rijkers

Direct na sluiting van het online stemmen voor de Portfolio Wedstrijd was natuurlijk al bekend wie de winnaar van de publieksprijs was: Inge Berken met haar serie over Mara, een meisje van drie dat leed aan een neuroblastoom.
Mara's Smile © Inge Berken
Mara’s Smile © Inge Berken

Tijdens een bijeenkomst op het Nederlands Instituut voor Digitale Fotografie (NIDF) in Haarlem werden door Eizo en Eprint Solutions de prijzen overhandigd aan Elmer van der Marel en Inge Berken. Als extra prijs ontvingen alle winnaars namens het NIDF grote fine art inkjet prints van hun ingezonden werk, gemaakt op de HP Z3200.
Inge Berken bekijkt samen met jurylid Eddy van Wessel en Kees van Kaam van Eprint Solutions de fine art prints van haar ingezonden werk
Inge Berken bekijkt samen met jurylid Eddy van Wessel en Kees van Kaam van Eprint Solutions de fine art prints van haar ingezonden werk

De vier complete series staan in het decembernummer PF. Geen abonnement? Bestel het dan hier.


Bekijk ook deze items