terug

Ellert Haitjema: Haphazard

Het is te laat uitgekomen voor ‘The Photobook I en II’, want die zijn er al een aantal jaren. Maar haast je, want ook dit boek wordt door Martin Parr op handen gedragen.
‘Haphazard’ is dan ook geen gewoon fotoboek, maar een kunstvoorwerp. Door de vormgeving lijkt het op de voorwerpen die erin zijn afgebeeld. Haitjema reisde de wereld af om vreemde voorwerpen te fotograferen. Voorwerpen waarvan de betekenis soms een puzzel is. Daar voegde hij zelfgemaakte voorwerpen aan toe die hij ook weer fotografeerde.
Vervolgens zijn alle foto’s in een boek geplaatst waarvan je even twijfelt of het daadwerkelijk een boek is. Niet ieder onbestemd vreemd voorwerp past in dit boek. We zien bijvoorbeeld geen elektronische apparatuur, fabrieksmachinerie en andere ingenieursproducten. Alles is handgemaakt.
Het draait in dit boek om laagdrempelige technieken en de creativiteit van Jan en alleman. De top van een plastic fles wordt een lampenkap. Twee gevulde blikken en een pijp worden een halter, het reservoir van een wc wordt de wateropvang onder een dakgoot. Bladeren worden borden. Het knutselgehalte in dit boek is groot. Ook in de vormgeving van het boek zelf. Touwtjes worden gebruikt om uit dubbelgeslagen vellen papier het boek te binden.
Bestellen
Tekst: Marcel Kurpershoek, Jeroen Boomgaard
Timmer Art Books, 30 x 45 cm, 120 blz., gebonden
Engels- en Nederlandstalig,
ISBN 9789080720633