terug

Elinchrom D-Lite it: Instapflitser met professionele mogelijkheden

De nieuwe D-Lite it flitsers zijn net als de oude verkrijgbaar in twee modellen: de 2 en de 4. De ene levert 200 Ws, de andere 400 Ws. Met een open reflector krijg je met een 200 Ws flitser al een behoorlijke lichtopbrengst. Maar vaak wordt dit soort flitsers juist gebruikt met parapluutjes of een softbox om het licht zachter en mooier te maken, en dat kost een hoop vermogen. De D-Lite 4 biedt dan net even wat meer en voor de prijs hoef je het niet te laten. De grote verschillen tussen de nieuwe ‘it’-versie en de vorige generatie D-Lites zitten vooral in de aansturing en de koeling. ‘It’ staat bij Elinchrom voor ‘intelligent triggering’.
De nieuwe D-Lites bezitten een ingebouwde Skyport-ontvanger, waardoor de flitser radiografisch kan worden bestuurd. Dat is veel betrouwbaarder dan de aloude slave-celletjes en veel handiger dan een sync-kabeltje. De slave-cel is ook veel slimmer geworden. Het witte bolletje achter op de flitser kan worden geprogrammeerd om rode-ogen-voorflitsen te negeren. Hierdoor kan de flitser zelfs synchroniseren met de ingebouwde flitsjes van volautomatische compactcamera’s.

Wie problemen heeft om de D-Lite te laten synchroniseren met externe TTL-flitsers kan ook een bepaalde vertraging instellen. Veel studioflitsers reageren tegenwoordig direct op de kleine voorflitsjes die moderne compactflitsers versturen voor de lichtmeting. Hierdoor flitsen ze al voordat de camera daadwerkelijk de opname maakt. Met een kleine vertraging kun je dit probleem voorkomen. Zodoende zijn ze ook te gebruiken in combinatie met opsteekflitsers van bijvoorbeeld Canon of Nikon.

Naast al deze handigheidjes is ook de behuizing van de D-Lite op twee belangrijke punten verbeterd. Ten eerste beschikt de nieuwe D-Lite it eindelijk over een ingebouwde ventilator. Het vorige model had alleen passieve koeling en daardoor niet geschikt voor intensief gebruik. Een ander minpuntje van de oude D-Lite is nu ook weggenomen: er is een universele paraplubevestiging.

De 400 Ws Elinchrom D-Lite 4 it is een goedkope flitser met veel kwaliteit, die ook voor professioneel gebruik prima kan voldoen. De flitser koppelt een hoge lichtopbrengst aan een laag gewicht van 1,5 kg. De herhalingsnauwkeurigheid is groot en het verloop in kleurtemperatuur van vol vermogen naar de laagste lichtopbrengst van 25 Ws is niet meer dan een paar honderd Kelvin. De flitsvolgtijden zijn voor een instapmodel redelijk snel, variërend van 0,4 tot 1,3 seconde.

De 100 W instellamp kan zowel proportioneel als op vol vermogen worden gebruikt. En voor locatiegebruik is het ook fijn te weten dat de D-Lite it werkt op iedere netspanning tussen de 90 en de 260V en goed kan worden gebruikt met externe powerpacks als de Tronic Explorer. De behuizing is wat lichter en eenvoudiger dan die van de duurdere modellen, maar voelt toch degelijk aan zonder enige speling. Voor veel fotografen die weleens wat extra licht nodig hebben, is de D-Lite 4 it misschien wel alles wat ze zoeken.


Bekijk ook deze items