terug

Einde optische zoeker in zicht?


Consumenten zijn al gewend aan een elektronische zoeker, maar de meeste professionele fotografen zweren nog steeds bij de optische zoeker. Daar kun je de scherpte meestal beter op beoordelen en je hebt een rustiger beeld. Er zitten ook nadelen aan een optische zoeker, zo zie je niet precies wat er op de sensor komt. Scherptediepte is makkelijker te beoordelen met een elektronische zoeker. Het nieuwste display van het Franse MicroOLED kan wel eens voor een omslag zorgen.
De meest gedetailleerde elektronische zoeker zit momenteel in de Sony Alpha 77/65 en de NEX-7 en is net als het nieuwste product een OLED-scherm. MicroOLED heeft echter de resolutie aardig weten op te krikken en belangrijker, het gat tussen de pixels weten te elimineren. Het nieuwste display heeft een resolutie van 5,4 miljoen pixels. Voor een kleurensignaal worden vier pixels gecombineerd tot een dot, waardoor het scherm een SXGA resolutie (1280×1024) haalt. Een monochroom beeld haalt 2560×2048 dots. Indrukwekkend is het hoge contrast dat kan worden weergegeven: 100.000:1. Dat betekent dat het dynamisch bereik flink groter is dan de huidige elektronische zoekers en een van de voornaamste kritiekpunten opgeheven wordt.
MicroOLED heeft het display vooral ontwikkeld voor de professionele camera’s, videocamera’s en defensie- en medische toepassingen. Waarschijnlijk zit de markt voor het scherm vooral in de laatste twee sectoren. Desalniettemin is het een interessante ontwikkeling.

Tags: OLED Zoeker

Bekijk ook dit item