terug

Eeuwige twijfel

De iconische foto die Robert Capa in 1936 gedurende de Spaanse Burgeroorlog maakte van een republikeinse soldaat op het moment dat deze wordt neergeschoten, blijft de tongen beroeren. Onderwerp van een lezing georganiseerd door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam op 18 oktober.

© Robert Capa / Magnum Photos
© Robert Capa / Magnum Photos

Deze zomer kwam er weer een studie uit die twijfel zaait over wat we op de foto zien. Een Spaanse onderzoeker beweert de locatie van de foto te hebben getraceerd. De foto zou zijn gemaakt op een moment dat op die plek geen gevechten plaatsvonden. De meest waarschijnlijke gang van zaken was overigens dat de soldaat tijdens een militaire oefening sneuvelde door een raak schot van een vijandelijke sluipschutter. Helaas zijn er voor zover bekend geen nabestaanden die uitsluitsel kunnen geven.

Over het waarheidsgehalte van de foto ‘Death of Loyalist militiaman Frederico Barell Garcia, Cerro Muriano (Córdoba front)’ organiseert het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam op 18 oktober een lezing. Die maakt onderdeel uit van een serie activiteiten rond de tentoonstelling This Is War! die van 10 oktober t/m 3 januari in het museum is te zien, met veel en vaak prachtig werk van Robert Capa en misschien nog wel beter werk van zijn vriendin Gerda Taro, die het leven liet toen ze tijdens de oorlog in Spanje werd aangereden door een tank.