terug

Eerste jaren in een nieuw land: ondanks onzekerheid toch gelukkig

Foto: Sanjin Hadzalic
Foto: Sanjin Hadzalic

‘Snapshots after the War’ toont de eerste jaren van een Bosnische familie in Nederland. Sanjin Hadzalic fotografeerde en bewerkte oude familiefoto’s van een nieuwe start in een nieuw land. Hij wil met de foto’s een andere kant laten zien van leven van vluchtelingen. De fotograaf herinnert zich de eerste jaren in Nederland als een gelukkige tijd.
Hadzalic kwam op zevenjarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. “Dat was in 1996. De oorlog in Bosnië duurde van 1992 tot 1995. Wij zijn dus net na de oorlog gevlucht, de situatie was voor ons te onveilig.”
“Als je binnenkomt als vluchteling in Nederland, word je eerst naar een groot centrum gebracht. Eigenlijk een soort distributiecentrum voor asielzoekers. Vervolgens word je naar kleinere asielzoekerscentra doorgestuurd. Wij begonnen in Best, vlakbij Eindhoven. Van daaruit gingen we naar Sint Maarten, in Noord-Holland.” Een aantal verhuizingen later, gelukkig wel in dezelfde streek, kiest de familie om in Nijmegen te gaan wonen. Het gezin heeft dan, na bijna drie jaar, een verblijfsvergunning gekregen. De familie kan nu echt een nieuw leven beginnen met ‘gewone dingen’ zoals werken en naar school gaan.
Foto: Sanjin Hadzalic
Foto: Sanjin Hadzalic

De foto’s van Snapshots after the War tonen het gezinsleven tijdens de eerste jaren in Nederland, een onzekere tijd. Toch zijn de herinneringen van Hadzalic over deze periode positief. “Mijn ouders hadden geen werk en geen geld, maar we waren wel heel close. We deden alles samen.”
In de serie zitten veel foto’s van ‘mijlpalen’, dingen die voor het eerst in het nieuwe land worden meegemaakt. Het eerste familieportret, de eerste keer bij een bollenveld, de eerste keer zwemmen. Hoe heeft Hadzalic de foto’s voor de serie gekozen? “Ik ben alle fotoalbums bij langs gegaan. Ik heb daar de bijzondere momenten uitgehaald. Ik wilde laten zien hoe ons gezinsleven was in die tijd. En dat, ondanks dat we het best moeilijk hadden, het toch een gelukkige periode was. Helaas hadden mijn ouders alle negatieven al weggegooid, dat ging zo in die tijd. Dus heb ik alle foto’s opnieuw gefotografeerd en bewerkt in een DOKA.”
Foto: Sanjin Hadzalic
Foto: Sanjin Hadzalic

Het is een heel persoonlijk project geworden. Het bezig zijn met de foto’s uit het verleden zorgde voor een herbeleving van de voor hem gelukkige tijd. Wat wil hij met deze serie anderen vertellen? “Bij reportages van oorlogsgebieden en vluchtelingen zie je alleen maar slechte dingen, zoals geweld en verdriet. Maar voor ons zat er ook een andere kant aan. Het leven in Nederland was ondanks de onzekerheid voor ons beter dan in Bosnië. Ik wil laten zien dat wij als gezin in die beginjaren toch een mooie tijd hebben doorgemaakt.”
De serie Snapshots after the War is als kleine oplage verschenen. Doel is om deze serie op te nemen in een boek waarin ook herinneringen van Bosnië zijn verwerkt. “Daar ben ik nu mee bezig. Uit Bosnië hebben we niet veel kunnen meenemen. De foto’s die bewaart zijn gebleven, wil ik nu op dezelfde manier fotograferen en bewerken. Samen kunnen beide series een boek vormen.” Daarnaast is Hadzalic bezig met verschillende projecten waarbij hij foto’s maakt van het Bosnië van nu.
Foto: Sanjin Hadzalic
Foto: Sanjin Hadzalic

 
Meer informatie: http://sanjinh.com/snapshotsafterthewar