terug

Eerste indruk Sony Alpha 7 en Alpha 7R

De Sony Alpha 7R met Zeiss 55 mm f1/.8
De Sony Alpha 7R met Zeiss 55 mm f1/.8
De nieuwe Sony Alpha 7 en 7R zijn de eerste fullframe mirrorless systeemcamera’s met ingebouwde elektronische zoeker. De nieuwe Leica M kwam al dichtbij, met de mogelijkheid om een losse elektronische zoeker te gebruiken, maar Sony zet met de Alpha 7 en 7R weer een volgende stap op weg naar de systeemcamera van de toekomst. De Alpha 7 en 7R zijn zo groot, of beter: zo klein als compacte analoge spiegelreflexcamera’s van twintig jaar geleden, en met zijn hoekige zoekerhuis bovenop doet hij daar ook een beetje aan denken. De camera’s zijn zelfs net zo groot als de onlangs geïntroduceerde spiegelloze Olympus OM-D E-M1, op zich ook al geen hele grote camera, maar wel een met een sensor die 4x zo klein is als de sensor van de Sony. Zet je de Alpha 7 naast een moderne full frame spiegelreflex, dan wordt pas echt duidelijk hoeveel kleiner een slim ontworpen spiegelloze camera kan zijn. Een snelle vergelijking van het gewicht maakt dit ook duidelijk. Sony A7R met batterij en geheugenkaart: 465 gram, Nikon D800E met dezelfde sensor: 900 gram.
Een plaatje met de Alpha 7R en de Zeiss Planar 50 mm f/2.0. Mooie onscherpte in de achtergrond, maar verder lijkt het niet bijzonder. Tot je naar de details gaat kijken.
Een plaatje met de Alpha 7R en de Zeiss Planar 50 mm f/2.0. Mooie onscherpte in de achtergrond, maar verder lijkt het niet bijzonder. Tot je naar de details gaat kijken.
Liefhebbers van optische zoekers zullen natuurlijk snel roepen dat je een camera als de Alpha 7 niet met een topmodel spiegelreflex mag vergelijken. Dat is echter meer een kwestie van smaak en gewenning. De zoeker van de Sony is groot, helder en gedetailleerd, en handmatig scherpstellen gaat er heel goed mee. Zeker zo gemakkelijk als met moderne optische zoekers met hun iets te gladde matglazen. Hulpmiddelen als zebrastrepen en uitvergroten in de zoeker zorgen ervoor dat de Sony het uiteindelijk wint als er echt kritisch moet worden scherpgesteld. Verder kan de zoeker van de Sony, als dat gewenst is, een schat aan extra informatie laten zien. Mooi is dat je desgewenst die informatie alleen op het scherm achter op de camera kan laten weergeven en het zoekerbeeld heel clean kan worden gehouden.
Een detail uit de foto hierboven. Een vingerafdruk op het glas kan zo mee voor forensisch onderzoek. Niet iedereen heeft zoveel scherpte nodig. Maar als je het wilt, is de 7R de kleinste en lichtste camera met deze beeldkwaliteit.
Een detail uit de foto hierboven. Een vingerafdruk op het glas kan zo mee voor forensisch onderzoek. Niet iedereen heeft zoveel scherpte nodig. Maar als je het wilt, is de 7R de kleinste en lichtste camera met deze beeldkwaliteit.
De Sony Alpha 7 is een redelijk minimalistische camera om te zien. Het aantal knoppen boven en voor op de camera is beperkt gehouden. Toch beschikt de camera over maar liefst drie instelwielen. Bij handmatig instellen zijn ISO-waarde, sluitertijd en diafragma zo direct toegankelijk. Extra programmeerbare functieknoppen zorgen ervoor dat ook andere instellingen makkelijk kunnen worden aangepast. De ergonomie van de camera is behoorlijk goed, met een lekkere grote handgreep. De aan-uit knop zit misschien iets te veel voor de pak. Die zit namelijk rondom de ontspanknop. Met de camera aan je oog, denk al snel dat je een instelwiel te pakken hebt, en ineens gaat dan het scherm op zwart. In plaats van een ander diafragma te kiezen, heb je dan de camera uitgezet. Het is natuurlijk ook een kwestie van wennen. Een ander klein minpuntje  is de aan-uit knop van de video -nog steeds. Die zit, net als bij de NEX7,  op de plek waar je duim zit, of de muis van je hand als je de camera draagt. De knop is ligt meer verdiept dan op de NEX7, maar nog steeds kan het gebeuren dat je bij het oppakken van de camera per ongeluk de video start. Dat kost geheugenruimte en batterijcapaciteit, en zorgt er ook voor dat je niet direct toegang hebt tot je fotofuncties. Het zijn kleine puntjes. De Alpha 7 is een verder een heerlijke camera om te gebruiken. De body voelt heel degelijk en solide. De contrastdetectie  autofocus is behoorlijk snel, snel genoeg voor normaal gebruik. Wie sportfoto’s wil maken met de Alpha 7 en 7R heeft de mogelijkheid om de LA-EA4 adapter voor Sony-lenzen  met een A-bajonet te gebruiken. Dan krijgt ook de Alpha 7R de beschikking over snelle fasedetectie AF.
Sony a7rWat de  Alpha 7, en vooral de 7R, zo bijzonder maakt is de combinatie van compacte afmetingen en laag gewicht, iets dat veel andere mirrorless systemen al bieden, met de beeldkwaliteit van een hoge resolutie fullframe sensor. Vooral de Alpha 7R is in dit opzicht interessant. Het lijkt een droomcamera voor landschapsfotografen en architectuurfotografen. Zeker in combinatie met compacte en lichte objectieven. De autofocus lenzen die nu voor de Alpha 7 zijn aangekondigd zijn zonder uitzondering veel groter dan hun tegenhangers voor camera’s met een APS-C of m43 sensor. Dat kan ook niet anders, tenminste, niet als je met die lenzen ook het maximale uit de grotere sensor wilt halen. Het gewicht van met name de vaste brandpunten, de 35 F2.8 en de 55 F1.8, valt  nog wel mee: 130 en 280 gram.  De eerste opnames die we met de 55 mm en de Alpha 7R konden maken, lieten een uitstekende scherpte en detaillering zien. Wie echter met een echt lichte en compacte set op pad wil, kan er ook voor kiezen om lenzen te gebruiken met een Leica M vatting. Behalve lenzen van Leica zelf, is er bijvoorbeeld ook een ruim aanbod aan Zeiss ZM en Voigtlander objectieven. Sony had voor de persintroductie zelf een tweetal Zeiss ZM lenzen meegenomen, de 50 mm f/2.0 Planar en een 35 mm f/2.0 Biogon. Deze compacte lensjes passen qua afmetingen en gewicht mooi bij de Alpha 7. Het betekent wel dat er handmatig moet worden scherpgesteld. Belichten gebeurt bij gesloten diafragma, maar dat is met een electronische zoeker geen probleem. De Zeiss lenzen tekenen mooi op de Alpha, al is er bij de groothoek vooral bij volle opening wel wat vignettering te zien en soms ook een spoortje magenta verkleuring in de hoeken. Dat kan in de nabewerking worden weggewerkt, maar betekent wel dat extra werk. Een andere optie die de Alpha 7 biedt, is het gebruik van lenzen voor de NEX-modellen. De 7 kan dan automatisch croppen naar APS-C formaat. Op de 7R hou je dan toch nog altijd een respectabele 18 Mp over.
De eerste indruk van de Alpha 7 en 7R is zeer positief. De camera kan heel veel en is tegelijkertijd gemakkelijk in te stellen. De interface is wat traditioneler dan op een aantal vorige modellen van Sony, en gelukkig maar. Het zorgt ervoor dat je snel went aan de camera. De beeldkwaliteit van de 7, en dan vooral de 7R, heeft een goede indruk achtergelaten en we kunnen niet wachten om een volledige review met de camera te doen. We vroegen ons nog wel af waarom de camera ‘Alpha’ heet, en niet NEX, terwijl er toch een ‘NEX’ vatting op zit. Dat heeft te maken met het feit dat Sony alle toekomstige camera’s in de Alpha reeks gaat onderbrengen. Alle nieuwe modellen met een E-vatting, ook de APS-C modellen die nu nog NEX heten, zullen dus in de toekomst Alpha worden genoemd. Dat is ook eigenlijk wel logisch, gezien de gemakkelijke onderlinge uitwisselbaarheid van lenzen met A- en E-bajonet.
Klik op onderstaande foto’s om ze in volledige resolutie te zien:
detail Sony a7r
detail Sony a7r


Bekijk ook deze items