terug

Eerste GKf Frits Gerritsen Prijs voor Marloes Krijnen

Frits Gerritsen in Israel (1969)

Beroepsvereniging GKf heeft de eerste GKf Frits Gerritsen Prijs toegekend aan Marloes Krijnen, directeur van het Amsterdamse fotomuseum Foam en mede-initiatiefnemer van Unseen. De GKf Frits Gerritsen Prijs is een gebaar van waardering van de vereniging voor voor een buitengewone professional of organisatie die werkt met fotografie en die het gebruik van fotografie sociaal relevant te maken. De prijs is genoemd aan de in 2011 overleden fotograaf, die een prominent lid van het GKf was en een sleutelfiguur was tussen mensen binnen en buiten het vak.
Krijnen krijgt de prijs vanwege haar inzet en organisatorisch talent om fotografie maatschappelijk relevant te maken. Met name het gegeven dat ze kiest voor een internationale benadering is erg gewaardeerd. Krijnen doet dat niet alleen in haar huidige functie, maar tilde ook World Press Photo, waar ze voorheen directeur van was, naar een hoger platform. Ze zorgde onder andere voor de ondertussen befaamde masterclasses en zorgde ervoor dat Amsterdam een belangrijke plaats voor de internationale fotojournalistiek is geworden.
Als prijs krijgt Krijnen een originele foto van Frits Gerritsen en een geldbedrag van 2500 euro dat ze mag inzetten voor het uitvoeren van een opdracht. In overleg met de winnaar wordt een denktank opgezet met jonge professionele beeldmakers. Onder het thema Enter/Toegang – Fotografie is van iedereen gaan zij een openbaar toegankelijk project ontwikkelen, om het belang van de fotografie in de samenleving duidelijk te maken. Op donderdag 11 april 2013 zal het resultaat worden getoond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, dat langzamerhand het hoofdkantoor van de Nederlandse fotografie aan het worden is. Diezelfde avond zal Krijnen ook de GKf Frits Gerritsen Prijs in ontvangst nemen.
De jury van de prijs bestaat uit de leden van het GKf, die elk een voordracht mochten doen. Het bestuur koos de uiteindelijke winnaar. Wie er nog meer genomineerd zijn, wordt niet bekend gemaakt. “De prijs kent één winnaar en geen verliezers,” aldus het persbericht.


Bekijk ook deze items