terug

Eerste Dutch Doc Award voor Jeroen Kramer

Foto uit Room 103 © Jeroen Kramer
Foto uit Room 103 © Jeroen Kramer

Jeroen Kramer heeft de Dutch Doc Award 2010 gewonnen met zijn serie Room 103; foto’s vanuit oorlogsgebied die geen oorlogsfoto’s zijn.

Kramer kreeg deze nieuwe prijs van 20 duizend euro begin juni tijdens een gala-avond in de Stadsschouwburg Utrecht. De jury prijst hem om zijn zelfkritische houding en openhartigheid over het vak van oorlogsfotograaf.

Kramer (1967) volgt het Midden-Oostenconflict sinds 2000. Hij begon als een klassieke nieuwsfotograaf. ‘Nu denk ik: wat een domme lul was ik vroeger, toen ik met adrenaline in mijn bloed naar het front vertrok.’ Voor Room 103 maakte Kramer een selectie uit zijn werk, waarin de schoonheid van het Midden-Oosten en intiem menselijk contact overheersen.

‘Bepaalde foto’s vind ik zelf veel te mooi’, zegt hij, want ‘oorlog is altijd lelijk’. Room 103 is een persoonlijk document van Kramer over zijn leven in het Midden-Oosten, waarbij zijn tekst een belangrijk geheel vormt met de fotografie.

Intussen is er op PhotoQ een discussie ontbrand over het werk van de intendant documentaire fotografie van het Fonds BKVB, samen met FOTODOK initiatiefnemer van de prijs.