terug

Een mooie toekomst

De verkiezingen zijn geweest en Nederland heeft gesproken. We lijken het gezeur en gezever over alles wat er mis is in dit land in het algemeen, en in Europa in het bijzonder, zat te zijn. Twee partijen die beide vinden dat Nederland er goed voorstaat en dat we het gewoon nog beter moeten maken, hebben gewonnen. Dat is mooi. Of die twee elkaar ook gaan vinden in een stabiele regering, is nog lang niet duidelijk als ik dit schrijf. Hoe het anders zou kunnen, overigens ook niet.
MKB Nederland is er in ieder geval blij mee. Zij verwacht een eind aan de verlammende polarisering die Nederland een aantal jaren in zijn greep heeft gehouden. Ook dat is mooi, als het uitkomt. De meeste fotografen zijn tenslotte zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel, en vaak ook zonder pensioen, en zonder positie. Voor ons zou het mooi zijn als bedrijven mét personeel weer wat gaan verdienen. Dan komt er weer reclamebudget waarmee we mooie fotografie kunnen maken. Dan wordt er weer geadverteerd in bladen, die dan weer geld hebben voor interessante reportages. Dan moeten er weer projecten worden gefotografeerd in de bouw en de industrie. En misschien krijgt dat nieuwe kabinet de begroting ook weer op orde zonder draconische bezuinigingen die bijna het einde betekenden van een mooi festival als Noorderlicht. Misschien dan, hè.
Tot het zover is, hebben we in ieder geval genoeg tijd om eens na te denken over onze eigen investeringen. De Photokina is net geweest, en we hebben geprobeerd zoveel mogelijk nieuwigheden in de bijgevoegde special op te nemen. Bijna alle fabrikanten hebben hun modellenreeks weer eens flink opgefrist. Wordt het tijd om afscheid van de eigen, vertrouwde camera te nemen, of nog niet? De ontwikkelingen op sensorgebied gaan niet meer zo snel als een paar jaar geleden, en de meeste systeemcamera’s bieden voldoende kwaliteit om onder normale omstandigheden een foto te maken die goed genoeg is voor een spread in een blad. Voor veel fotografen is dat voldoende. Maar wie het onderste uit de kan wil halen, moet toch maar eens kijken. En bedenk dan ook dat die nieuwste camera’s hogere eisen stellen aan het glas dat ervoor zit. Niet voor niets worden er de laatste jaren veel nieuwe lenzen uitgebracht.
En heb je geen behoefte aan nieuwe spullen, maar kun je wel een beetje extra publiciteit gebruiken om je werk onder de aandacht te brengen? Vergeet dan niet om in te zenden voor onze portfolioactie. Er wordt al volop gestemd, wat betekent dat het werk ook volop bekeken wordt. En ik heb al mooi werk voorbij zien komen dat zeker kans maakt op publicatie in Pf. Al helpen we met een mooi artikel of portfolio maar één fotograaf vooruit, dan dragen wij toch ook weer ons steentje bij aan een betere toekomst. En dat blijven we doen, ieder nummer weer.