terug

Een levensverhaal in Polaroid

Het is alweer juli, de tijd vliegt voorbij zonder dat je het door hebt. Het antwoord op de vraag ‘Wat heb je gisteren gedaan?’ is makkelijk te beantwoorden. Maar wat deed je 3 maanden geleden? Of een jaar? Hoe zag je er toen uit? Deze vragen laten je toch wat dieper nadenken. Niet iedereen hoeft hier hard over na te denken. Er zijn namelijk mensen die, soms zelfs jarenlang, dagelijks een foto maken. Een foto van zichzelf of een foto van wat ze die dag zien of beleven.

‘De eerste Instagrammer’

Jamie Livingston was een Amerikaanse filmmaker die in 1979 begon met met een verslaggeving van zijn leven door iedere dag een Polaroid-foto te maken. De serie begint met gezellige foto’s van vrienden, picknicks, etentjes, et cetera. In 1980 komen hier foto’s bij over het maken van films en muziek. Om een beeld te geven van zijn werkwijze maakte hij in 1991 maakt hij een foto van het proces tot nu toe. We zien onder andere hoe hij alle foto’s bewaart in polaroid doosjes bijeengehouden in koffers.
Begin 1997 is er een verandering zichtbaar in de foto’s. Livingston staat vaker op foto’s, maar zelden lachend. Op 2 mei 1997 zien we de reden op een polaroid waarin hij te zien is liggend in een ziekenhuisbed en op 4 mei is het duidelijk dat hij kanker heeft. Zijn gezondheid gaat hard achteruit maar hij slaat nooit een dag over met foto’s maken. In oktober van hetzelfde jaar een lichtpuntje: een foto van een trouwring en even later een foto van de bruiloft. Enkele weken later ligt hij echter weer in het ziekenhuis. De volgende dag is Livingston overleden.
Tien jaar na zijn dood hebben vrienden een publieke expositie georganiseerd met zijn foto’s, waarna de foto’s ook her en der op internet verschenen. Je zou kunnen beweren dat hij ’s werelds eerste Instagrammer was; alleen de ‘likes’ kwamen wat later. Alle foto’s zijn te bewonderen op photooftheday.hughcrawford.com.

Tags: Polaroid

Bekijk ook deze items