terug

Een sprong in het diepe

Van goed betaalde baan naar zelfstandig ondernemer. Zij was hét gezicht van het achtuurjournaal bij NOS en hij had een goed betaalde baan als IT-advocaat. In 2013 verbrandden Sacha de Boer en Theo Bosboom al hun schepen achter zich en kozen voor een fulltime baan als fotograaf. Beiden hebben nog geen moment spijt gehad van hun besluit.  Een gesprek over hun gedurfde stap en hun ervaringen als zelfstandig ondernemer.

In 2003 nam Theo Bosboom onbetaald verlof op voor een fotoreis naar Afrika. “Mensen zeggen dat je op vakantie niets ziet als je continue door je lens kijkt, maar ik ervoer het juist andersom en keek veel intensiever. Kort daarna ben ik lid geworden van de fotoclub VNF Nijmegen omdat ik graag door wilde met fotografie. Ik dacht dat het een teleurstelling zou zijn om door de Nederlandse bossen te stappen, maar ik was definitief verkocht.”
Voor Sacha de Boer was het al veel eerder duidelijk dat (foto-)journalistiek haar roeping was. “Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een jaar of tien was en voor een schoolwerkstuk geveltjes fotografeerde. Toen ik langs de gevel van het politiebureau liep was ik nieuwsgierig wat daarbinnen gebeurde. Mijn camera vormde een excuus om binnen te komen en vragen te stellen. Achteraf gezien was dat moment wel life changing voor mij. Het was in feite mijn eerste (foto-)journalistieke ervaring.”

Mineral deposits at hot spring in Landmannalaugar, Iceland, august 2011
Mineral deposits at hot spring in Landmannalaugar, Iceland, august 2011 – Theo Bosboom

Weloverwogen besluit

Na zijn fotoreis naar Afrika ging Bosboom zo fanatiek fotograferen dat hij zelfs een dag minder ging werken. “Toen ik prijzen won en goede respons kreeg op publicaties begon het wel te kriebelen om meer met fotografie te doen. Aanvankelijk wilde ik stoppen als ik 55 was, maar die datum kroop steeds verder naar voren. Ik had een mooie baan als advocaat en zat ook als partner in een financieel ingroeitraject. Het is dan heel stom om eruit te stappen omdat het langzaam lucratief wordt. Uiteindelijk ben ik gaan rekenen en heb ik besloten om het gewoon te doen.”
Toch nam hij, na goed overleg met zijn vriendin en een weldoordacht businessplan op te hebben gesteld, het dappere besluit om voor de fotografie te gaan:  “In het eerste jaar wil ik graag investeren in goede fotoprojecten en niet zozeer aan marketing doen. Anders ben ik bang dat ik snel in kleine opdrachtjes of randgebieden beland. Ik wil eerst een paar goede series neerzetten en dan pas aankloppen bij grote tijdschriften. In jaar twee en drie ga ik om mij heen kijken en zeggen: hier ben ik! Mijn vriendin heeft wel wat randvoorwaarden gesteld. Na een paar jaar moeten wij evalueren of het goed genoeg gaat en moet er eventueel een plan B zijn. Dat plan is niet heel concreet, maar ik zou weer aan de slag kunnen als jurist. Ik kan het ook combineren met fotografie en mijzelf voor drie maanden in het jaar voor veel te veel geld verhuren als jurist.”

Zaadje dat uitkomt

Waar Bosboom als jurist koos voor een resolute carrièreswitch, ging de overgang voor nieuwslezeres De Boer meer geleidelijk. “Als studente werkte ik als portretfotograaf voor een castingbureau en later als geluidsvrouw bij RTL nieuws. Daarna kwam ik bij AT5 terecht als verslaggever en camjo. Fotografie ben ik er altijd naast blijven doen. Dat was in het begin redelijk te combineren met mijn uiteindelijke werk bij de NOS als presentator en verslaggever. Toen ik het achtuurjournaal ging presenteren en niet meer als verslaggever op pad ging, begon het wel steeds meer te kriebelen. Ook ik had voor mijzelf steeds deadlines gesteld om fulltime fotograaf te worden; bijvoorbeeld als ik vijftien jaar bij het journaal zat. Of later, als ik vijftig zou zijn. Maar dat duurt nog zo lang en daarom ben ik na het afronden van een mooi project bij de NOS weggegaan. Het was een zaadje dat al lang geleden was gepland en nu uitkwam.”

courgette burgertjes - Sacha de Boer
courgette burgertjes – Sacha de Boer

Agentschap

De Boer heeft zich aangesloten bij agentschap Beeldagent. “Beeldagent is mijn voornaamste opdrachtgever, maar ik kan ook met hen brainstormen over ideeën voor projecten waar ik mee loop. Het is dus geen stockbureau, maar een heel mooie, inspirerende samenwerking. Zonder Beeldagent was mijn overstap naar fulltime fotografie toch wel moeilijker geweest.” Bosboom vergroot via het stockbureau Buiten-Beeld zijn afzetmarkt. “Maar daar ben ik niet afhankelijk van. Ik ontvang nog niet veel inkomsten, maar dat ligt ook totaal aan mijzelf. Het heeft nog geen prioriteit gehad en er staat nauwelijks iets online. Het kost veel tijd om een foto van informatie te voorzien en tot nu toe is het rendement laag. Ik zit in een soort vicieuze cirkel die ik moet doorbreken, want het is zonde om het te laten liggen.”
Lees het hele interview in het septembernummer van Pf.