terug

Een eerste indruk van de EOS-1D X

Op de Canon Pro Solutions in Londen staat de nieuwe EOS 1D X centraal. Het is op de stand dringen rond het nieuwe topmodel van Canon. Gelukkig kon ik in de perskamer wat rustiger naast de camera kijken voor een preview van de EOS-1D X. Uiteraard moeten er veel slagen om de arm gehouden worden, want de firmware is nog lang niet definitief, de 1DX komt dan ook pas in maart 2012 op de markt.
Toch kun je al een goede indruk krijgen. Als je de 1D X naast een 1Ds of een 1D Mark IV zet, lijken de verschillen niet zo groot. Er zitten meer knoppen op, veel knoppen zitten op een andere plek, maar wie eerder met een EOS-1D gewerkt heeft, zal snel aan de slag kunnen. Duik je dieper de camera in, dan worden de verschillen wel groot. Het menu is erg uitgebreid, met een speciale tab voor de autofocusinstellingen. Wil je de camera echt goed gebruiken, dan moet je wel een kleine studie aan de camera wijden.
Indrukwekkend wordt het als je de EOS-1D X in de hand hebt. Alles valt op zijn plaats en je vraagt je af waarom niet eerder alle knoppen, inclusief de joystick, niet dubbel uitgevoerd zijn. Het voelt alsof je niet anders gewend bent. De zoeker is heel erg mooi en helder. Een grote vooruitgang voor de Mark IV gebruikers. De snelheid is eveneens indrukwekkend en de autofocus lijkt te doen wat het belooft. Maar dat kunnen we pas echt beoordelen in een test.
Over de autofocus is nog wel iets te doen, want bij een objectiefcombinatie die lichtzwakker is dan f/5.6 werkt de autofocus niet meer. Dat houdt dus in dat als je een 2x teleconverter op een f/4 zet, zoals een 500mm f/4, je handmatig moet scherpstellen. Canon antwoordt op de kritiek door te stellen dat voor de meeste objectieven de scherpstelling sterk verbeterd is. Ze vinden het belangrijker te optimaliseren voor de grootste groep gebruikers, in plaats van de camera compatibel te maken voor een beperkte groep.
Aangezien de camera’s nog niet productierijp zijn, kan over de beeldkwaliteit weinig worden gezegd. De eerste indruk is goed. Voor zover je dat kunt beoordelen op de achterkant van een LCD. Dat LCD is ook duidelijk verbeterd overigens.
De eerste indruk van de Canon EOS-1D X is al met al erg goed. Het is nog even wachten tot we de camera echt kunnen testen. Canon zegt dat ze de camera al zo vroeg hebben aangekondigd om er voor te zorgen dat bedrijven alvast hun budget kunnen afstemmen.

Tags: Canon EOS

Bekijk ook deze items