terug

Eddy van Wessel wint Zilveren Camera 2012

Met een serie over de Syrische stad Aleppo heeft Eddy van Wessel de Zilveren Camera 2012 gewonnen. De jury was unaniem in haar oordeel en prijst Van Wessel dat hij op eigen initiatief naar Syrië gaat om het verhaal te maken. Over de winnende serie zegt het juryrapport: “Hij versterkt in zijn inzending het ene beeld met het andere. Het resultaat is indringende, huiveringwekkende fotografie.” Het is op zich opmerkelijk dat de jury heeft gekozen voor een hele serie en niet voor een enkel beeld. Met de serie won Van Wessel ook de categorie Buitenlands Nieuws Serie en met een foto uit die serie de categorie Buitenlands Nieuws Enkel. De fotograaf was zelf niet in staat om de prijs in ontvangst te nemen, hij zat in het buitenland voor een reportage. Via de telefoon werd hem het goede nieuws verteld.
Ook de winnaar van de Nationale Portretprijs, Stephan Vanfleteren, werd via een verbinding gefeliciteerd. Hij was op weg naar Nederland gestrand door de sneeuw en kreeg via Skype te horen dat hij de winnaar was. Vanfleteren kreeg de prijs voor zijn portret van Remco Koolhaas. Een portret dat hij geheel tegen zijn stijl in, in slechts tien minuten gemaakt heeft. De jury noemt de foto een “buste van marmer”.
Wel aanwezig waren Robert Knoth en Antoinette de Jong. Zij hebben voor hun project Poppy! Trails of Afghan Heroin de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek gewonnen. Het duo heeft twintig jaar gewerkt aan de serie, die vorig uitmondde in een boek en een multimediale tentoonstelling. De jury is onder de indruk van het werk dat ze geleverd hebben: “Poppy is journalistiek vakwerk, waarbij twee decennia aan zeer consistente journalistieke arbeid bijeen is gebracht in een verhaal dat een van de schaduwkanten van de globalisering op geheel nieuwe wijze laat zien. De bijzonder knappe montage verdient daarbij speciale vermelding.”
Alle winnende foto’s zijn te zien op de site van de Zilveren Camera. In het eerste nummer van 2013, dat eind januari verschijnt, besteedt Pf ook aandacht aan de Zilveren Camera, met onder andere een interviews met Jasper Juinen, René Clement en Erik Hijweege.


Bekijk ook deze items