terug

Dutch Doc Award voor Jacqueline Hassink

Jacqueline Hassink, De Vergadertafel van de Raad van Bestuur van ING Groep, Amsterdam
Jacqueline Hassink, De Vergadertafel van de Raad van Bestuur van ING Groep, Amsterdam
Met het boek The Table of Power 2 heeft Jacqueline Hassink de Dutch Doc Award 2013 gewonnen, de prijs voor het beste documentaire project van het afgelopen jaar. De keuze van de jury is opmerkelijk, de algemene verwachting was eigenlijk dat of Poppy. Trails of Afghan Heroin van het duo Robert Knoth en Antoinette de Jong of Via Panam van Kadir van Lohuizen zou winnen. Die laatste kreeg wel de PhotoQ publieksprijs, waarmee ook duidelijk wordt dat het publiek een andere mening is toegedaan dan de jury, zoals wel gebruikelijk is bij de Dutch Doc Awards.
Het werk van Hassink toont de lege bestuurskamers van grote bedrijven, als Shell, PNB Paribas en ING en geeft een beeld van de kamers waar voor een belangrijk deel de macht wordt bepaald. Het boek is een vervolg op Table of Power uit de jaren negentig, waarin Hassink soortgelijke kamers laat zien.
Volgens de jury is het werk van Hassink uitzonderlijk en is ‘de kwaliteit van de fotografie op alle pagina’s onovertroffen hoog’. De jury prijst ook de volharding waarmee Hassink te werk is gegaan, het heeft haar veel moeite gekost om in de boardrooms te kunnen fotograferen.
Als prijs krijgt Hassink een bedrag van maar liefst € 20.000,00. Alle genomineerde werken zijn nog tot en met 9 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.


Bekijk ook deze items