terug

Dutch Doc Award; persoonlijke visie

Je kunt allerlei definities op documentaire fotografie loslaten. Dutch Doc kiest voor lange looptijd van projecten en persoonlijke visie als nadrukkelijke aspecten. In P/f nummer 5 (begin juni in de kiosk) een overzicht van de genomineerden.

Woensdag 2 juni wordt een heuglijke dag voor een van de zeven genomineerden voor de Dutch Doc Award. De winnaar ontvangt naast de eer en gelukwensen een geldbedrag van 20 duizend euro. In geld uitgedrukt is het de grootste prijs voor Nederlandse fotografie. De meeste andere prijzen komen niet verder dan 2500 of 5000 euro. De Bouw in Beeld Prijs komt op 10 duizend euro. De op internationale fotografen gerichte Foam Paul Huf Award bedraagt eveneens 20 duizend euro.

De Dutch Doc Award is een initiatief van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en FOTODOK in Utrecht. Zij noemen het documentaire genre “een rijke en bruisende tak van fotografie in Nederland: de documentaire, die het gebied bestrijkt tussen journalistiek en kunst. Documentaires kenmerken zich door een sterke persoonlijke visie van de fotograaf en de doorgaans lange doorlooptijd van een project. De beelden zijn altijd onderdeel van een serie.”

Naast de hoofdprijs is er nog een prijs (2500 euro) voor het beste innovatieve of experimentele project, waarvoor drie fotografen zijn voorgedragen.

De jury bestond uit de fotografen Jan Banning en Charlotte Dumas, recensente Merel Bem, de Britse redacteur/curator Lauren Heinz en senior onderzoek en collecties bij het Nederlands Fotomuseum Flip Bool.

Meer informatie: www.dutchdocaward.nl