terug

Dutch Doc Award 2012 voor Paulien Oltheten

Paulien Oltheten is de winnaar geworden van de Dutch Doc Award 2012, de prijs voor documentaire fotografie die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt. Oltheten krijgt de prijs te waarde van €20.000 voor haar project Photos from Japan and my archive. Het juryrapport meldt over haar werk dat “zelfs fotografen met geoefend oog nieuwe dingen leren en zich laten verrassen.” Volgens de jury is Oltheten “een intelligent verteller en geboren observator”.
Voor de Dutch Doc Awards waren zes fotografen genomineerd. Naast Oltheten zijn dat Milou Abel, Bertien van Manen, Carel van Hees, Anouk Kruithof en Sarah Carlier. Het is een opvallend jong en vrouwelijk gezelschap. Over het algemeen is de jury zeer content met het werk dat op de longlist stond. De fotografen zoeken volgens het juryrapport de grenzen op en dat wordt gewaardeerd. Toch vraagt de jury zich af of de fotograaf zich wel genoeg afvraagt wat de meerwaarde is van de extra elementen naast fotografie. Vooral op het gebruik van film is de jury kritisch: “Het gefilmde staat in soms niet in verhouding tot de kwaliteit van de fotografie. In het slechtste geval voegt het een teleurstelling toe. Er is eigenlijk maar een echte uitzondering, dat is het werk van Sarah Carlier.”
Het werk van de genomineerde fotografen is nog tot 11 juni te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam, waarmee Dutch Doc een driejarige samenwerking is aangegaan.


Bekijk ook deze items