terug

Door de lens van professionele fotografen

Vijftien fotografen over hun motivatie, inspiratie en vakgebied

Wat is mooier dan de gedachten van een gevierd fotograaf te kunnen lezen? Dat is zo’n beetje de idee achter dit boek.

Drie handen vol fotografen, zowel uit Nederland als België, worden aan de tand gevoeld en vertellen van alles en nog wat over hun werkwijze, inzichten en dromen.

Het draait om fotografen als Ad van Denderen, Joost van den Broek, Carl de Keyzer, en Rob Hornstra. De jongste is Alice Smeets, de oudste Paul van Abeele.
De meesten van hen bevinden zich in de documentaire of journalistieke hoek. Het draait om het woord maar, behalve van De Keyzer, is van ieder een aantal foto’s opgenomen.

Wat is verteld, verschilt per fotograaf. De schrijfster werkte weliswaar met een vast vragenlijstje, maar heeft zich ook laten meevoeren door de gesprekken.

Het draait in deze uitgave niet om cameratechniek, maar bijvoorbeeld om werkervaringen. Hoe heb je kunnen starten? Hoe krijg je ergens een voet tussen de deur? Hoe ga je met de mensen voor de lens om? Hoe bedenk je een project? Hoe financier je een project? Hoe ontstaat een eigen stijl?
Op dergelijke vragen vind je antwoorden, en het aantal inzichten is bijna net zo talrijk als het aantal geïnterviewde fotografen.

Als je als beginner of student snel veel wijzer wilt worden, bevat deze uitgave zinvol leesvoer. Hetzelfde geldt voor ervaren fotografen die hun inzichten eens met die van anderen willen vergelijken.

Bestellen

Ad van Denderen, Chris de Bode, Martijn van de Griendt, Reyer Boxem, Filip Claus, Layla Aerts, Merlin Daleman, Wouter van Vaerenbergh, Joost van den Broek, Lieve Blancquaert, Rob Hornstra, Paul van Abeele, Alice Smeets, Jimmy Kets, Carl de Keyzer
Tekst: Lise Lotte ten Voorde
Uitgave: Easy Computing, 312 blz., paperback
Nederlandstalig, ISBN 9789045647500