terug

‘Don’t be so tied & twisted. Open yourself up!’

door Pim Milo
Ten voeten uit geportretteerde naakte vrouwen met niet veel meer dan een breiwerkje en een strategisch geplaatst knotje wol. En een veelzeggende hoofdbedekking. Een ondeugend spel met stigmatiserende symbolen. Een fotoserie van Eunice Lieveld.
Eunice Lieveld begon aan haar serie ‘Don’t be so tied & twisted. Open yourself up!’ na de moord op Theo van Gogh. “Ik zag hoe passagiers in de tram met andere ogen naar islamieten keken en vroeg me af waarom. Die moord was immers de daad van een gestoorde eenling. Niet iets om een fobie voor de islam te ontwikkelen. Met dat gegeven wilde ik wat doen. Ik ben op zoek gegaan naar een concept dat niet te zwaar en ook nog mooi was. Zo ben ik hierop gekomen.” “De eerste foto’s die ik maakte, waren van een boerka en een non. Ik wilde meteen duidelijk maken dat het me niet om ‘boerka-bashing’ ging. Daarom fotografeerde ik die non mee. Later volgde de rest. Ik ben er nog niet klaar mee. Mijn doel is er 25 te maken. Onlangs heb ik Heidi geschoten en een mooie Cleopatra gevonden. Uiteindelijk wil ik ze heel groot – 1,20 x 1,60 meter – in een zwarte ruimte exposeren. Elke foto achter een zwart gordijn en een knot wol aan een koord waarmee men dat gordijn opzij kan trekken. Als je het knotje loslaat, zakt het gordijn weer dicht. Ik vind humor in mijn werk belangrijk. De dingen té voor de hand liggend maken, vind ik ook weer zo flauw. De serie is bedoeld om mensen op een gezonde manier te laten nadenken over seksualiteit.”