terug

Doek valt mogelijk voor Noorderlicht

De Groningse fotografie-instelling Noorderlicht wordt mogelijk bedreigd, nu de Raad van Cultuur heeft geadviseerd geen rijkssubsidie meer te geven aan Noorderlicht. Volgens het persbericht dat Noorderlicht heeft uitgegeven valt de helft van de inkomsten daardoor weg, waardoor het niet zeker is of Noorderlicht na 2012 nog kan blijven voortbestaan.
Het instituut ijverde in 2000 voor een evenredige spreiding van de subsidies over het land. Dat is in het huidige regeerakkoord ook opgenomen. Nu negen instellingen in de noordelijke provincies hun subsidie zien verdwijnen, stelt Noorderlicht dat de Raad van Cultuur zich niet aan de opdracht heeft gehouden.
Noorderlicht organiseert geregeld tentoonstellingen, waaronder het internationaal fotofestival Noorderlicht. Dat fotofestival gaat dit jaar in ieder geval gewoon door, de subsidie wordt immers volgend jaar pas ingetrokken. Het festival zal “zal geen zwanenzang zijn, strijdbaar als altijd zal Noorderlicht blijven vechten voor haar voortbestaan,” aldus het persbericht.
[Update] Op Facebook is in de tussentijd een pagina geopend om Noorderlicht te steunen.


Bekijk ook deze items