terug

Amazon verkoopt illegaal foto’s van top fotografen

tumblr_ngz4b5yqII1rifqj2o1_500
Met enige verbazing ontdekte fotograaf Tomas van Houtryve dat een luchtfoto van hem te koop stond op Amazon, als iPhone case. Het was een foto die Time magazine eerder had gepubliceerd als Time’s top 10 foto’s van 2014. Na meerdere pogingen aan het adres van Amazon, om de iPhone case met zijn afbeelding te laten verwijderen uit hun store, begon de fotograaf een Instagram en Facebook actie waarbij hij zijn volgers oproept amazon aan te spreken op hun gedrag door de schermafbeelding te delen. Honderden fotografen en volgers van de fotograaf deelden de actie die vooral gericht is op het publiek maken van het copyright misbruik en de lakse houding van Amazon.
tumblr_nh0b8cRYwH1rifqj2o1_500
Niet alleen het werk van Tomas van Houtryve wordt verkocht als iPhone hoesje, ook het werk van oorlogen fotograaf Tyler Hicks is verkrijgbaar als decoratie om je nieuwe iPhone. Extra schokkend hierbij is dat de afbeelding van de fotograaf een Palestijnse man toont die een dood kind draagt tijdens het Gaza conflict. Maar ook Ebola slachtoffers, bootvluchtelingen en een slachtoofer van de MH17 ramp is te koop als Iphone of iPad hoesje. Ook hierop is in social media met verbazing gereageerd. Tomas van Houtryve reageert verontwaardigd op zijn blog: ” A dead child sold on Amazon as a an iPhone case. This is an outraged. I am sickened. Amazon, if you are selling this kind of product under your brand and logo, than your company is broken. Your vetting system is broken. Your complaint take-down system is broken. You’ve been overrun by your own content and profit slurping algorithms to the point where you’ve lost all humanity. This never should have happened and you need to make it right”.
Tot op heden heeft Amazon niet de verkoop van de iPhone en iPad hoesjes gestopt en ook niet inhoudelijk gereageerd op de copyright overtreding. Ook gaat Amazon voorbij aan de wens de foto’s te verwijderen op basis van inhoudelijk bezwaar van de makers. Alle afbeeldingen die geselecteerd werden voor Time foto’s 2014 zijn nog steeds verkrijgbaar als hoesjes. Of je nu dode Palestijnse kinderen, Ebola slachtoffers, MH17 slachtoffers of bootvluchtelingen wil, amazon verkoopt het.
Wil je deze fotografen steunen in hun zaak, deel het bericht in je social media kanalen.
 
Schermafbeelding 2014-12-23 om 11.01.57
Schermafbeelding 2014-12-23 om 11.04.31
Schermafbeelding 2014-12-23 om 11.16.21