terug

Distagon T * 2,8/15, de lichtsterke supergroothoek van Zeiss


Met de Distagon T * 2,8/15 heeft Zeiss een interessante lichtgevoelige supergroothoek in haar assortiment. In eerste instantie wordt het objectief geleverd met een Canon EF-vatting (de ZE) of een Nikon F-vatting (ZF.2). De grote beeldhoek van 110 graden maakt het een aantrekkelijk objectief voor onder andere landschaps- en architectuurfotografen als voor fotojournalisten. De hoge lichtsterkte van f/2.8 in combinatie met de beeldhoek en een korte instelafstand van 25cm maakt werken in donkere krappe ruimtes een stuk makkelijker.
De Carl Zeiss Distagon T * 2,8/15 is opgebouwd uit vijftien elementen, verdeeld in twaalf groepen. Het objectief heeft twee asferische lensdelen en speciale glassoorten met een abnormale gedeeltelijke lichtbreking om chromatische aberratie te corrigeren. Een coating een een behandeling van de randen van de lenselementen met een speciale laag moeten reflecties onder controle houden. Zwevende elementen moeten een hoge beeldkwaliteit bij alle scherpstelafstanden bieden.
De lensdelen zitten in een metalen behuizing. De zonnekap is in het ontwerp geïntegreerd. Een lange scherpstelslag zorgt voor een nauwkeurige handmatige scherpstelling. Autofocus ontbreekt. Het ZF.2 objectief is 132×103 mm groot (diameter x lengte) en weegt 730 gram, de ZE versie 135x103mm en 820 gram.
Vanaf medio mei 2012 is de Carl Zeiss Distagon T * 2,8/15 te koop voor een adviesprijs van € 2559,00 inclusief BTW.

Tags: Carl Zeiss

Bekijk ook deze items