terug

De veelzijdige Broncolor Move

image001 kopie
De Broncolor Move 1200L is de nieuwste flitsgenerator voor fotografen die zowel in de studio als op locatie het licht naar hun hand willen zetten. De generator is snel en veelzijdig en kan zelfs gebruikt worden voor video. Mooi licht maken op locatie was twintig jaar geleden een kwestie van voldoende assistenten, een stinkende en luidruchtige generator op brandstof die de flitssets van stroom voorzag en een hoop kabels van de kamera naar de flitsset, en van de flitsset naar de lampen. Nieuwe, mobiele flitsgeneratoren hebben het leven van de fotograaf de laatste jaren echter veel gemakkelijker gemaakt. Dankzij accuvoeding en radiografische besturing is de apparatuur nu licht, stil en gemakkelijk in gebruik. De Broncolor Move 1200L is zo’n nieuwe generator die zowel in de studio als op locatie veel mogelijkheden biedt.
Move
De Move 1200L is een zeer complete generator voor de mobiele fotograaf. Het vermogen van 1200 Ws is voor digitale fotografie ruim voldoende. Het is genoeg om een flits te produceren die helderder is dan zonlicht. Met de Move 1200L kan je dus moeiteloos een opname maken waarbij de achtergrond donker wegloopt. De generator beschikt over twee aansluitingen die volledig asymmetrisch over 9 stops geregeld kunnen worden. De Move kan zowel op gewone Broncolor lampkoppen worden aangesloten, als op de speciale Mobiled koppen. Dat betekent dat de Move ook in de studio ingezet kan worden. Bij gewone lampkoppen en strip- en boxlights is het gebruik van instellicht echter niet mogelijk. Met de speciale MobiLEDs kan dat wel. Deze beschikken over een 30W LED. Het instellicht van de MobiLED is niet alleen behoorlijk helder, maar ook kleurgecorrigeerd voor daglicht. De MobiLED kan hierdoor ook als extra lampje voor video gebruikt worden. Via de Move kan het instellicht worden ingesteld op een vaste brandduur van 10, 30 of 60 sec, of continue aan. Een leuk detail is dat de MobiLED ook direct op een losse accu kan worden aangesloten als extra lampje in kleine ruimtes of voor gebruik als videolamp. De lithium accu is gemakkelijk te verwisselen en geeft tenminste 170 flitsen op vol vermogen. Door de eco-stand in te schakelen laadt de Move iets langzamer op, maar neemt het aantal flitsen toe tot 230. Op het laagste vermogen is het aantal flitsen vrijwel oneindig, bij 4 Ws loopt het op tot 50.000, volgens fabrieksopgave.
image001
Speed
Wat de Broncolor Move het meest onderscheidt van veel andere generatoren is snelheid. Dat geldt zowel voor de laadtijd als de flitsduur. In de speedstand laadt de Move op in 0,02 tot 0,9 sec. Nog indrukwekkender is de flitsduur, die naar wens via het menu in te stellen is naar optimale (opt) of kortst mogelijke flitsduurs (min). Bij t0,1 is de minimale flitsduur 1/8500e van een seconde (bij t0,5 zelfs een 1/20.000e). Met zulke korte flitstijden kan bijna iedere bewegend object in een foto haarscherp gefotografeerd worden. Opspattende waterdruppels, rondzwaaiend haar, met de Move 1200L is het allemaal geen probleem. Verder is de Move voorzien van Broncolors ECTC (Enhanced Colour Temperature Correction). ECTC zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur van de Move exact hetzelfde als van zijn groter broer, de Scoro. Dankzij deze mogelijkheid is de Move ook uitstekend in te zetten in een studio met meerdere Broncolor generatoren. De Move 1200L kan verder uiteraard worden aangestuurd door Broncolors RFS2 transceivers. Op locatie kan zo draadloos het vermogen worden geregeld. In de studio kan de Move hiermee volledig via de computer worden geregeld.
Doordacht
De Move weegt inclusief accu 6,2 kg en de afmetingen zijn 21x17x23 cm. De speciale, compacte Mobiled flitskoppen beschikken over een slim detail: de reflector en kop zijn compact samengevoegd en hoeven niet apart ingepakt te worden. Voor de generator is een speciale tas beschikbaar die de unit (spat)waterdicht maakt en voor transport levert Broncolor een speciale rugzak op wieltjes voor twee lampkoppen en de generator.

© Rico Ploeg
© Rico Ploeg

Een fotograaf die de Move 1200L al heeft kunnen uitproberen is de Haarlemse reclamefotograaf Rico Ploeg. Hij werkt al zo’n 20 jaar zelfstandig voor een groot aantal reclamebureaus waar hij een veel uiteenlopend werk voor maakt, van food tot portret. Voor evenementen als het recent in Amsterdam gehouden Shoot maakt hij weleens setups met highspeed fotografie. De foto’s die hij daarvan maakte, hebben ook weer tot nieuwe opdrachten gemaakt. Zo maakte hij voor een 3FM campagne de bekende beelden van Giel Beelen en Sander Lantinga midden in uiteenspattend water. Voor hij zelfstandig werd, werkte hij voor een fotograaf die ook met Broncolor werkte. Daar raakte hij overtuigd van de kwaliteit van het merk. Tijdens zijn eigen startup kocht hij een aantal oude Pulso’s omdat hij liever werkte met ‘goede oude spullen’ dat met fancy nieuw spul.
De Broncolor Move1200L is ook in de praktijk te zien op Shoot-Amsterdam.
Het evenement is op 17 Maart in pakhuis de zwijger.
1160876_orig
Shoot 2013