terug

De Nikon D5200

Van Nikon is een nieuw cameramodel voor de amateur verschenen. Het is de opvolger van de D5100, waarbij bijna alles wat meer en wat sneller is geworden. De 5000 reeks is het middensegment voor Nikon als je niet naar de professionele camera’s kijkt. De D5100 blijft voorlopig ook beschikbaar, uiteraard voor een veel lagere prijs dan dit nieuwe model. Nieuw is de 24 MP CMOS sensor die in combinatie met de Expeed3 processor zorgt voor de door Nikon gewenste beeldkwaliteit, waarbij de standaard ISO reeks tot 6400 reikt, met nog twee stoppen daarboven voor wie dat nodig vindt. Het AF-systeem, de lichtmeetsensor en het systeem voor onderwerpsherkenning komen uit de D7000. Het AF systeem werkt met 39 plekken in het beeld, bij Live-view kan uiteraard op elke plek van het beeld scherp gesteld worden. Het LCD-scherm achterop kan in vrijwel elke richting gekanteld worden. Met een draadloze adapter kan met iPad of Android gecommuniceerd worden, zowel om foto’s te maken als terug te kijken. GPS blijft een optie. Naast de Full-HD films met de standaard snelheden worden ook 50i en 60i ondersteund.
Er is het nodige ingebouwd aan beeldbewerking, speciale effecten om foto’s op te leuken, en ook de optie om in NEF vastgelegde foto’s in de camera aan te passen en om te zetten.
Keuzes
De bediening van de camera bevat de van andere Nikon modellen bekende assistentie in de vorm van voorbeeldfoto’s en een grafische weergave van sluitertijd en diafragma, alles is wel weer opnieuw vormgegeven. Sommige zaken begrijp ik dan niet. Je hebt een overzichtsscherm met een groot aantal instellingen, wanneer je er daar één van selecteert verwacht je eigenlijk dat draaien aan het ene instelwiel die instelling even wijzigt. Maar dat is niet het geval, eerst moet je ‘OK’ indrukken, dan kom je in het standaard instelscherm voor die functie, je wijzigt, en met weer een keer ‘OK’ ben je weer terug. Meer handelingen dan nodig is lijkt me. Een andere keuze die ik niet zo goed begrijp is het afzien van de optie om de ingebouwde flitser als commando-eenheid voor het Nikon flitssysteem te laten werken. De automatische scène herkenning werkt waarschijnlijk beter bij de gewone werking als spiegelreflex, maar ook in de Live-view en video kun je continue scherpstellen. Stom is dan wel dat wanneer je kiest voor permanent scherpstellen, er op het moment dat je een foto gaat maken toch helemaal opnieuw wordt scherp gesteld, met de vertraging die bij live-view hoort. De gezichtsherkenning daarentegen werkt heel snel en betrouwbaar bij een eerste snelle beoordeling tijdens de presentatie in het nieuwe hoofdkantoor van Nikon in Amsterdam zuid.

Tags: Nikon

Bekijk ook deze items