terug

De nieuwe Panasonic GH4 met 4K & XLR audio ingangen

http://www.youtube.com/watch?v=hHKJ5eE7I1k
Panasonic toont met zijn nieuwste GH4 camera een serieuze foto/video oplossing in het M4/3 segment. Behalve dat de camera filmt in UltraHD, ook bekend als 4K resolutie, is hij verbeterd op bijna alle elementen. Een serieuze opvolger van de Panasonic GH3, die zorgde voor een sensatie binnen de branche door zijn uitstekende videoprestaties. Met de GH4 gaan ze nog een stap verder. Niet alleen levert de camera een enorme beeldresolutie maar ook zijn ze de eerste die XLR ingangen aanbieden via een speciale handgrip-adapter onder de camera. In de handgrip zitten ook rails gaten om een follow-focus of mattebox te bevestigen en diverse uitgangen voor nog hogere kwaliteit opnames.
De camera heeft een nieuwe 16,05-megapixel Digital Live MOS Sensor die het rolling shutter-effect onderdrukt, zelfs wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt. De beeldprocessor Venus Engine heeft ook aanpassingen ondergaan en levert nu nog betere resultaten door de nieuwe quad-core CPU. De GH4 maakt opnames mogelijk van ISO 100 tot ISO 25600. De gevoeligheid, kleurovergangen, resolutie en kleurweergave zijn volgens Panasonic verbeterd voor een nog betere beeldkwaliteit. De burst-opnamemodus is verhoogd en biedt nu een snelheid van 12 beelden per seconde en tot 40 beelden (inclusief RAW) maximaal.
DMW-YAGH_back_slant
De Panasonic GH serie is een populaire camera onder filmmakers en die zullen de nieuwe update dan ook erg waarderen. Een van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om maximaal 29 minuten in Ultra HD video-opnames te maken (Cinema 4K: 4096×2160/24 fps en QFHD 4K: 3840×2160/tot 30 fps) in MOV/MP4. De  GH4 kan ook Full HD video’s vastleggen met een ultrasnelle Bitrate van 200 Mbps (ALL-Intra) of 100 Mbps (IPB). Gebruikers kunnen kiezen uit diverse compressie opties waaronder MOV, MP4 (LPCM audio), AVCHD Progressive bij verschillende framesnelheden. Professionele gebruikers zullen ook waarderen dat ze de systeemfrequentie kunnen aanpassen in 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,00 Hz en 24,00 Hz. Tijdens het vastleggen van video-opnames kan de GH4 ook realtime beelden overzetten naar een extern beeldscherm via een optionele micro HDMI-kabel. Ook kan de GH4 realtime worden overgezet naar een extern beeldscherm in full-HD clean 4:2:2/8-bit via een optionele micro HDMI-kabel. Ook clean full-HD 4:2:2/10-bit is mogelijk via de handgrip. Verder heeft de camera een ingebouwde time-lapse functie die de beelden in de body verwerkt tot een film.
DMC-GH4EG-K_top
De camera maakt gebruik van contrast AF-systeem en is verder verbeterd door toepassing van de DFD (Depth from Defocus) technologie. De scherpsteltijd is hierdoor nog verder verkort en is nu circa 0,07 sec volgens Panasonic. Naast de traditionele Face Recognition AF, biedt de DMC-GH4 ook Eye Detection AF, dat automatisch scherpstelt op een menselijk oog. Het aantal scherpstelpunten is uitgebreid van 23 (DMC-GH3) naar 49 punten om meer compositiemogelijkheden te bieden. Met de modus Custom Multi AF kan de gebruiker kiezen op welke delen hij wil scherpstellen. Het 1-punts AF-gebied kan nu probleemloos worden vergroot in zowel de handmatige als autofocusmodus. Tracking AF is ook verbeterd en volgt nu nog nauwkeuriger de bewegingen van het onderwerp. Het scherpstelpunt kan op elk deel van het beeldveld op 100% worden ingesteld. In Pin-point AF is het mogelijk om de tijd tot het weergeven van het vergrote beeld te kiezen. Het scherpstelpunt kan zowel met de MF-ring als met de cursorknop in de MF Assist-modus worden vergroot. In de Touch Pad AF kan de positie op absolute of relatieve coördinaten worden ingesteld. Samen met de Eye Sensor AF, die scherpstelt als men door de zoeker kijkt, kan de AF/AE-vergrendelingsknop worden gebruikt om snel automatisch scherp te stellen, zelfs als de LVF wordt gebruikt.
DMC-GH4EG-K_back
De GH4 is uitgerust met twee OLED schermen voor de LVF (Live View Finder) met 2.359.000 pixels en het scherm aan de achterkant van de camera met 1.036.000 pixels. Het scherm kan 180° opzij worden gedraaid en 270° omhoog en omlaag worden gekanteld en biedt een beeldveld van nagenoeg 100%. De OLED van de LVF van de GH4 heeft een contrastratio van 10.000:1 waardoor de zichtbaarheid van een optische zoeker wordt benadert. Daarnaast beschikt de GH4 over Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n) met NFC (Near Field Communication) technologie en kan  gemakkelijk op externe apparatuur worden aangesloten. Met de Panasonic Image App kunnen op afstand zowel foto’s als video’s* worden vastgelegd door een smartphone of tablet te gebruiken als sluiter met een beeldscherm. Naast het ontspannen van de sluiter is het ook mogelijk om met de smartphone of tablet te zoomen, scherp te stellen en de sluitertijd, het diafragma en de belichtingscompensatie in te stellen. Al deze verschillende opties om opnames te maken, te bekijken en te delen worden mogelijk gemaakt doordat de DMC-GH4 gebruikmaakt van de Panasonic Image App, de speciale toepassingssoftware van Panasonic voor iOS- en Android-smartphones en -tablets. Ook kunnen na het vastleggen gemakkelijk geotags worden toegevoegd aan de beelden. Voor smartphones en tablets zonder NFC kan de camera op het scherm een speciale QR-code weergeven waarmee de verbinding eenvoudig tot stand kan worden gebracht.
DMW-YAGH_side_2
In- en uitgangen 
De DMC-GH4 heeft verschillende aansluitingsopties voor nog meer opnamemogelijkheden. De 3,5mm-microfoonaansluiting is bedoeld voor het vastleggen van hoogwaardige audio met een externe microfoon. Via de 3,5mm-koptelefoonaansluiting kan men het geluid dat wordt opgenomen controleren terwijl er video-opnames worden gemaakt. Tijdens het vastleggen van video-opnames kunnen met de DMC-GH4 ook realtime beelden worden overgezet naar een extern beeldscherm via een optionele micro HDMI-kabel. Daarnaast biedt de DMC-GH4 de benodigde AV-uitgangen (2ch, composiet), een sync-aansluiting voor een flitser en een 2,5mm-aansluiting voor een afstandsbediening.
SD kaart ondersteuning
Voor het betrouwbaar vastleggen van mooie videobeelden voldoet de DMC-GH4 aan de UHS-snelheidsklasse 3 (U3). Dit is de nieuwe snelheidsklasse voor SD-geheugenkaarten. De UHS-snelheidsklasse 3 (U3) garandeert een constante minimale schrijfsnelheid van 30 Mbps die voldoet aan de vereisten voor 4K-videobeelden.
DMC-GH4HEG-K_slant_LCD
Focus Peaking
De DMC-GH4 biedt een meer praktische controle over het scherpstellen met de functie Focus Peaking. Deze toont de piek van de scherpstelling in de MF- en AF+MF-modus. Gebruikers kunnen de pieken van de scherpstelling zien terwijl ze in Live View naar het onderwerp kijken. Het kan worden ingesteld op HIGH, LOW of OFF en ook kan de kleur worden veranderd in blauw, wit of oranje, afhankelijk van de kleur van de opnamescène in Live View. Men kan deze functie gebruiken bij het maken van zowel foto’s als video’s als de camera wordt bediend met een smartphone of tablet via Wi-Fi.
Silent-modus
Wanneer de omstandigheden daarom vragen, kan met deze modus in één handeling de sluiter worden omgezet van mechanisch naar elektronisch, alle geluid (AF, bediening) worden uitgeschakeld en ervoor worden gezorgd dat de AF-hulplamp en flitser geen licht afgeven.
DMW-YAGH_side_1
Interface Unit (vertikale grip) 
Panasonic heeft een Interface Unit (DMW-YAGH) ontwikkeld voor de DMC-GH4. Deze is speciaal bedoeld voor professioneel gebruik en maakt een krachtigere video-overdracht via HD-SDI mogelijk. De unit biedt Full HD-uitvoer (4:2:2/10-bit) en 4K-uitvoer (4:2:2/10-bit) via vier parallelle uitgangen – beide met tijdscodering. De unit beschikt verder over XLR-ingangen (2ch) voor het aansluiten van een lijn- of condensatormicrofoon. Wanneer een microfoon wordt aangesloten kan het volume voor L en R apart worden geregeld. Het volume kan worden gecontroleerd op het LED audioniveaudisplay achterop de unit. De 12 V DC IN is in hoge mate compatibel met krachtige industriële accu’s en voorziet de GH4 continu van stroom. ( tijdscodering alleen als de HDMI-uitvoer beeldkwaliteit is ingesteld 4:2:2/10bit). Het beeld kan in een hogere beeldkwaliteit worden uitgevoerd via de HDMI-verbinding, maar het kan niet als video of foto worden vastgelegd. Ideaal als de HDMI-uitvoer moet worden opgeslagen op een extern apparaat. Wanneer de 4:2:2/10-bit uitvoer wordt gebruikt is het niet mogelijk om tegelijkertijd video-opnames op te slaan op de SDXC/SDHC-geheugenkaart in de camera.
DMC-GH4HEG-K_slant_DMW-YAGH
De Panasonic GH4 is leverbaar in zwart vanaf mei 2014 voor een adviesprijs van
€ 1.499,95 (body only)
€ 1.999,95 (body + 14-140 lens)