terug

De nieuwe Nikon D810

De Nikon D810 is de derde versie van een Nikon spiegelreflex met ruim 36 miljoen pixels. Bij de vorige versie, het tweetal D800/D800E, zat het onderscheid in het gebruikte anti-alias filter, de één had een normale versie daarvan, met alle bijbehorende voor- en nadelen. De D800E had er een speciale versie van, die het effect ervan uiteindelijk in zichzelf teniet deed. De nieuwe Nikon D810 doet het helemaal zonder, wat in principe een nog hogere scherpte mogelijk maakt, want een klein scherpte verlies is nu eenmaal de prijs van het gebruik van een anti-alias filter. Maar bij steeds meer camera’s, vooral die met grote aantallen pixels, wordt er van het gebruik van zo’n filter afgezien. De software oplossing is dan wat achteraf de zo nu en dan opduikende problemen oplost, net als bij middenformaat camera’s die altijd al zonder zo’n filter zijn gemaakt.
123111-3c5be65e-88ad-4fed-9f44-2c7251129c3b-d4s_sequenceb_a-large-1393259587

Vernieuwingen

Een aantal andere vernieuwingen in de D810 heeft te maken met de te verwachten hogere scherpte. Zo is de spiegelophanging gewijzigd, mogelijk naar analogie van de nieuwe constructie in de D4s. Die nieuwe constructie levert minder trillingen. Daarnaast is het nog mogelijk om de werking van het eerste sluitergordijn over te laten aan een elektronische sluiter, ook al weer om bewegingsonscherpte tegen te gaan.
image001
De sensor is vernieuwd, maar het blijft meestal onbekend wat er dan precies is aangepast, maar de combinatie met de nieuwe Expeed rekenchip levert wel een hogere maximale ISO-keuze op. De mooie eigenschap van de vorige versies waardoor het ophelderen van donkere partijen heel erg goed mogelijk was zal ongetwijfeld gehandhaafd zijn, want dat was wel een bijzondere eigenschap van deze camera’s, dat ze ondanks het hoge aantal pixels toch over zo’n reserve in de schaduwen beschikten.
Nikon_D4s
En ook van de D4s overgenomen is de ‚groep’ auto-focus, waarbij er een combinatie van meet punten wordt gebruikt om de tref zekerheid van het systeem te vergroten. Doordat ook de complexe lichtmeet chip nu voldoende meetpunten heeft, 91.000, kan die ook gebruikt worden voor gezichtsherkenning, zodat je die methode om scherp te stellen nu ook in de normale gebruikstoestand, de D810 als spiegelreflexcamera, kunt toepassen, en niet alleen bij Live-view. Interessant is verder de nieuwe keuze bij de lichtmeting met nadruk op het niet overbelichten van de lichte delen van de opname, zeker in combinatie met de grote speelruimte in de schaduwen levert dat hopelijk heel mooie resultaten.
 

De video mogelijkheden zijn ook vergroot, 4K is buiten bereik gebleven, maar 60 bps bij full-HD is wel een nieuwe optie. En door het hoge aantal pixels op de sensor is het ook weer mogelijk om bij video een flinke digital zoom toe te passen zonder dat je daar kwaliteit voor inlevert. En om die hoge beeldkwaliteit ook echt te halen zul je wel de beste objectieven moeten gaan gebruiken die voor de camera beschikbaar zijn. Ook is in veel gevallen het gebruik van een statief vast geen overbodige luxe.
Bekijk de specificaties hier…

Tags: D810 Nikon

Bekijk ook deze items