terug

De Mini M is de Leica X Vario

Leica X VarioAl een tijdje staat op de site van Leica een banner met een geheimzinnige zwarte doos met de tekst ‘Mini M?’ De doos is nu open gegaan en er blijkt een Leica X Vario in te zitten: een compactcamera met een APS-C sensor. Op zich is dat niet zo bijzonder, want Leica heeft al een tijdje de X2. Maar waar de X2 een vast brandpunt heeft, is de Leica X Vario voorzien van een zoomobjectief. De naam geeft het eigenlijk al een beetje aan. Het objectief is de Leica Vario Elmar 18-46 mm f/3.5-6.4 ASPH, de beeldhoek komt overeen met een 28-70 mm objectief op 35mm. Ook Canon heeft een compactcamera met grote sensor en zoomobjectief, de G1X, maar de sensor van de Leica Vario X is net wat groter.
Leica noemt de X Vario ook wel de Mini M, omdat de camera wat uiterlijk en bediening sterk op de Leica M lijkt. Maar dan zonder de meetzoeker en verwisselbaar optiek. De bovenkant is gemaakt van massief aluminium, volgens hetzelfde proces als de Leica M. De Leica X Vario wordt bovendien ook in Duitsland gemaakt. Op het objectief is een afstandschaal voor de handmatige scherpstelling, maar uiteraard heeft de camera ook een automatische scherpstelling. In plaats van een meetzoeker moet je de foto kaderen via een groot LCD scherm achterop. Optioneel is een EVF 2 Viso-Flex zoeker, die over 90 graden te draaien is.
De sensor van de Leica X Vario is een APS-C CMOS met effectief 16,2 miljoen pixels, met een gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot en met 12500. Dat is vergelijkbaar met de X2. Zoals gebruikelijk bij Leica worden de RAW bestanden als DNG opgeslagen. Voor de RAW verwerking krijgt de gebruiker een licensie van Adobe Photoshop Lightroom 5. Filmen is met de Leica X Vario ook mogelijk in Full HD 1080p bij 30 bps.
Wie had gehoopt op een goedkopere meetzoeker van Leica is misschien wat teleurgesteld, maar de Leica X Vario heeft op papier veel in huis om dat ruimschoots goed te maken. De prijs is er ook naar, in de loop van juni 2013 wordt de camera via de geautoriseerde dealers leverbaar voor een adviesprijs van € 2495,00 inclusief BTW. Alle accessoires volgen later. En de kleur staat vast: zwart.

Tags: Leica

Bekijk ook deze items