terug

De keuze van Alex Vreeman

Alex Vreeman is portretfotograaf in Zieuwent, een klein dorp in de Achterhoek. Zijn carrière als professioneel fotograaf kenmerkt zich door een aantal keuzemomenten: sommige gedwongen en andere vrijwillig. Dat er tussen wens en werkelijkheid soms een groot verschil is, zal veel ondernemers in de fotografie bekend voorkomen. De uiteindelijke keuze voor de portretfotografie maakt Alex Vreeman een gelukkig mens.
Fotografie zit Vreeman in de genen. Vooral zijn portretten oogstten veel lof en de mensen om hem heen moedigden hem aan om daar ‘iets’ mee te gaan doen.  Dat moment kwam in 2007. “Ik werd lid van een Rotaryclub en om de leden te leren kennen bood ik aan om van ieder lid – op mijn eigen voorwaarden en condities – een portret te maken. Voor mij was het een test of ik het wel kon. De leden van de Rotary zijn burgemeesters, doktoren, advocaten en ondernemers. Bijna zonder uitzondering meldden ze zich keurig in het pak bij mijn studio. Mijn woonkamer en de studio liepen in die tijd in elkaar over. Zo kon ik de mensen in een ontspannen omgeving ontvangen met klassieke muziek, een brandende houtkachel en een glas wijn. De meesten trokken al snel hun jasje uit en zo kon ik de persoonlijke en informele portretten van ze maken die ik voor ogen had. Ik kwam er al snel achter dat ik deze manier van werken ontzettend leuk vond en besloot met portretfotografie verder te gaan. De portretfotografie maakt me gelukkig. De passie voor andere fotografie ben ik grotendeels kwijt.”