terug

De grote leegte

Fotokroniek

Dinsdagavond 18 november 2014 was er een ‘fotokroniek’ in pakhuis de Zwijger. Deze avonden bieden een fotograaf meer tijd en ruimte om haar werk toe te lichten dan mogelijk is tijdens bijvoorbeeld een donkere kamer avond. De bezoekersaantallen wisselen nogal, kennelijk afhankelijk van de bekendheid van de betreffende gast.
Op deze dinsdag was de kleine zaal goed gevuld, zo’n 100 mensen waren geïnteresseerd in het verhaal van Thijs Heslenfeld die een jaar of tien geleden de overstap maakte van goedbetaald werk (copy-editor) naar het onzekere bestaan als fotograaf. Voor Thijs was het de overstap van werk waar hij goed in was, maar waar zijn hart niet echt naar uitging, naar werk waar hij dacht ook heel behoorlijke kwaliteit in te kunnen produceren, maar waar dat wel heel erg zijn voorkeur had. Hoewel het misschien wel meer het reizen was dat nodig was om de foto’s te maken dat hem aantrok.

namibia2013-3141-thijsheslenfeldA_029_verkleind
Foto: Thijs Heslenfeld, wakker worden in de woestijn

Warm en koud

Het eerste boek ging over een reis van twee maanden met een clipper naar Antarctica, andere boeken volgden. Het laatste boek, dat ook de meeste plek kreeg op deze fotokroniek-avond, bevat foto’s gemaakt in Namibië. De boeken worden vrijwel allemaal in eigen beheer uitgegeven, wel zorgt Thijs voor afnemers van aantallen, bedrijven, sponsors, hoe je het maar noemen wilt, waardoor de kosten altijd gedekt zijn. Bij het werven van deze bedrijven zal zijn oude vak, het tekstschrijven, hem wel weer goed van pas komen. Het laatste boek, over Namibië, is uiteindelijk gefinancierd door een aantal mensen op de reizen mee te nemen, steeds één medereiziger voor meestal één week.

Fotografie

Het mooie aan de boeken en de fotografie is eigenlijk het feit dat de foto’s tamelijk ‘gewoon’ zijn, het is nadrukkelijk geen wat ik noem ‘national geographic’ fotografie. Dat wil zeggen dat niet elke foto opnieuw probeert het allermooiste beeld te zijn, wat nogal vermoeiend is, en bij grotere aantallen ook ongeloofwaardig en zelfs vervelend wordt. Want geloofwaardigheid en betrokkenheid bij het onderwerp, gefascineerd zijn door de leegte, dat zijn zaken die bij Thijs zelf belangrijk zijn, en dus ook in zijn fotografie terug keren.
Meer van zijn werk is te zien op zijn website, waar ook de boeken te bestellen zijn.

Omslag emp.ty small
De omslag van het boek ‘Empty over Namibië’, van Thijs Heslenfeld