Met de laatste update van de gehackte firmware is het mogelijk om te filmen met ISO’s hoger dan 3200. De resultaten zijn hiervan zeer indrukwekkend. Het lijkt erop dat het hacken van firmware steeds serieuze vormen aanneemt.
Filmen met een fotocamera wordt dus steeds interessanter. De huidige sensoren, uiteraard gemaakt voor fotografie, hebben over het algemeen veel meer mogelijkheden dan de firmware toelaat. Waarschijnlijk zijn camerabouwers bang om te concurreren met zichzelf als ze teveel mogelijkheden in 1 doosje stoppen.
Gelukkig zijn er mensen die hun vrije tijd gebruiken om zelf firmware te schrijven voor camera’s. Vitaliy van Personal View heeft al een naam opgebouwd door de GH1 te hacken. Op zijn website is er een nu een actieve groep mensen die zich inzet om bestaande firmware verder te perfectioneren.
Het voornaamste doel is een om een hogere kwaliteit videosignaal uit de camera te halen. Deze is door Panasonic begrenst tot 23Mb/seconden voor de GH2. Ondertussen kan er met gehackte firmware een veel hogere kwaliteit behaalt worden. Op Vimeo zijn hier veel voorbeelden van te vinden, bijvoorbeeld deze film waarin er wordt opgenomen met 176Mb/sec.
Als je zelf aan de gang wilt kan je hier alle informatie vinden die je nodig hebt. Niet schrikken, het is eerst wat overweldigend. In dit topic worden veel basisvragen beantwoord en hier delen mensen hun eigen gehackte firmware. Overigens ziet filmen met ISO 10.000 er zo uit:
Het gebruik van gehackte firmware is uiteraard op eigen risico.
176MB/sec is wel héél érg véél…
Blijkt hieruit maar weer dat sensatie gaat voor serieusheid?
Ja, dat klopt. Veel mensen zullen het verschil niet meer gaan zien. Bovendien worden bestanden erg groot en is het niet zo stabiel / betrouwbaar als normaal.
Op het forum delen mensen veel instellingen en ervaringen betreffende stabiliteit versus kwaliteit. Ik heb nu in het artikel wat links toegevoegd naar nuttige topics, zie onderaan.
Waar het mij om gaat is dat jij maar al te gretig schrijft 176 MB/sec. Getallen zijn blijkbaar altijd erg belangrijk en, onbedoeld, gaan we dan in het kwadraat graag overdrijven. Die 176 daar val ik niet over, maar wel dat je klakkeloos neerkwakt dat het om MegaByte per seconde zou gaan. Laat die P maar weg uit de naam, denk ik dan.
Nu snap ik wat je bedoelt. Excuus het is uiteraard Megabit en niet MegaByte / seconde.
8 Megabit / seconden = 1 MegaByte / seconde
8 Mb/sec = 1 MB/sec.
176 Megabit/sec is de hoeveelheid data waar we het over hebben wat overeenkomt met ~ 22MegaByte/sec aan data.