terug

De Fujifilm X100S wordt sneller


De Fujfilm X100 is een prachtige camera, maar wel een met een handicap: de camera is wat aan de trage kant. Met de nieuwe X100S lost Fujifilm dat probleem op. De Fuji X100S heeft namelijk een nieuwe CMOS met fasedetectie op de sensor, waardoor de camera veel sneller kan scherpstellen. Fujifilm claimt zelfs dat de Fujifilm X100S de snelste autofocus van dit moment heeft. Dat zou een enorme stap voorwaarts zijn, omdat de scherpstelling van de voorganger allesbehalve snel was. Binnen 0,08s moet de Fujifilm X100S kunnen scherpstellen. Het systeem schakelt automatisch over tussen de intelligente hybride autofocus en contrast autofocus, afhankelijk van de omstandigheden.
Om de snelle scherpstelling mogelijk te maken heeft Fujifilm een nieuwe versie van de X-Trans CMOS ontwikkeld. Deze APS-C sensor heeft 16,3 miljoen pixels en mist een low-pass filter, waardoor de scherpte hoger wordt. Ook de nieuwe EXR Processor II draagt zijn steentje bij aan de snelheid van de camera en de verbeterde beeldkwaliteit. Want niet alleen de scherpstelling gaat sneller, de Fuji X100S moet ook veel sneller opstarten en heeft een kortere ontspanvertraging. Wie wil kan zes beelden per seconde schieten met de camera. Maar waarschijnlijk zal de camera toch meer gebruikt worden voor wat rustigere fotografie.
Handmatig scherpstellen
Een grote stap voorwaarts is de vernieuwde hybride zoeker. Nog steeds kun je snel schakelen tussen een optische en een elektronische zoeker. Die laatste heeft een hogere resolutie gekregen, maar nog belangrijker is dat je beter handmatig kunt scherpstellen dankzij de Digital Split Image. In de elektronische zoeker kan het beeld namelijk worden gesplitst, waarbij je kunt scherpstellen door de beide helften uit te lijnen. Precies zoals bij een meetzoeker dus. Daarnaast kent de Fujifilm X100S de Focus Peak Highlight functie, waarbij je aan heldere randen kunt zien wat allemaal scherp is. Het is een bekend systeem uit de videowereld.
Door de nieuwe sensor en processor heeft Fujfilm de beeldkwaliteit van de Fuji X100S verbeterd. Volgens het persbericht moet ruis met 30% zijn gereduceerd, terwijl de resolutie met 25% is toegenomen. Dat belooft wat moois, zeker omdat de Fujifilm X100 al erg goed presteerde.
Wanneer de Fujifilm X100S verkrijgbaar is, was op het moment van schrijven nog niet bekend. Dat geldt ook voor de adviesprijs.


Bekijk ook deze items