terug

De fotograaf als filmmaker


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

In de jaren tachtig was Thed Lenssen een bekend personage in de wereld van de mode- en reclamefotografie. Later richtte hij zich geheel op film. Verslag van zijn uitproberen van de HD-video op de Canon 5D Mark II en het resultaat in bewegend beeld.

Thed Lenssen is een innemende en enthousiaste man, die vroeger bekend stond om z’n uitgesproken foto’s van mooie vrouwen die hij maakte voor tijdschriften als Cosmopolitan, Harpers Bazaar, Avenue, Elegance en Playboy. In zijn foto’s was erotiek altijd aanwezig, soms in kleine details en soms ‘right in your face’.

In de jaren negentig verdween hij ineens uit het modewereldje. Hij had zich – net als veel fotografen in die tijd – gestort op het maken van reclamecommercials. Toen de digitale revolutie ook de filmwereld onherroepelijk veranderde, besefte Lenssen al snel dat dit gevolgen zou hebben voor de wijze waarop producties in de toekomst tot stand zouden komen.

Canon 5D Mark II
Voor het mei-nummer van DigiTales ging Fred van der Ende met Lenssen op pad om een kort filmpje te maken met de Canon 5D Mark II in een nachtclub op de Amsterdamse Oudezijds Voorburgwal. Thed wilde graag met deze camera experimenteren omdat het volledig in zijn filosofie past. Een fotocamera waarmee je ook korte filmpjes kunt maken, maar dan wel met de beeldende kracht van een fotograaf. Hij noemt dat ook wel bewegende foto’s. Korte statische shots die als foto’s zijn opgebouwd met weinig beweging. Geen ingewikkelde rijdende shots of steadycams.

Het voordeel van een filmende fotocamera is, volgens Thed, dat deze een prachtige kwaliteit levert vanwege de grote sensor (zelfs onder omstandigheden met weinig licht). Daarnaast zijn er prachtige fotografische effecten mogelijk vanwege de uitgebreide keuze aan lenzen die een dSLR-systeem biedt.

We draaiden het filmpje in het tijdsbestek van een middag met bestaand licht, aangevuld met slechts enkele redheads als hoofdlicht. De 5D maakt shots in Full HD QT-formaat, dat vervolgens rechtstreeks werd geïmporteerd en gemonteerd in Final Cut Pro.

Tags: Video

Bekijk ook deze items