terug

Nieuwe Epson SC P600 printer getest

EPSCP600-1

De Epson SC P600 is de opvolger van de Epson P3000. De belangrijke wijziging wordt aangegeven door de “SC” aanduiding, die staat voor ‘Sure Color’ wat de nieuwe naam is voor de vernieuwde print technologie die Epson de afgelopen jaren ontwikkeld heeft en die Epson langzaamaan bij alle printer types aan het invoeren is.

Keramisch

De Sure Color P600 is de eerste fotografische inkjet printer die voorzien is van printkoppen die werken op basis van de nieuwe techniek, en hoewel het maximale papierformaat A3+ is en de inktcartridges met 26 ml niet echt groot zijn is de P600 toch interessant om te bekijken als de voorloper van de volgende generatie grootformaat printers van Epson.
EpsonP600-005
De in de P600 gebruikte Ultrachrome HD inktset is opgebouwd uit de bij Epson gangbare reeks:
• twee soorten zwart, één voor mat en één voor glanzend papier. Deze delen dezelfde printkop, en er moet dan ook gewisseld worden bij het schakelen tussen de twee soorten oppervlaktes papier. Dat gaat intern en vanzelf, het kost even tijd en wat inkt uiteraard.
• Lichtgrijs en grijs
• De vijf kleuren, waaronder het Vivid magenta en de light versie daarvan.

Aansluitingen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Naast USB en ethernet is de Epson SC P600 ook voorzien van een WiFi verbindingsmogelijkheid, waardoor de printer feitelijk alleen een stopcontact nodig heeft om gebruikt te kunnen worden, zowel vanuit de computer als om vanuit tablet of smartphone af te drukken. Ook die WiFi verbinding werkt prima, maar de communicatie vanuit de printer lijkt iets trager, subkeuzes in de menu’s verschijnen wat langzamer, maar ze zijn er wel. Ingebouwd is een aanraakscherm dat informatie verstrekt over de toestand, de inktniveaus bijvoorbeeld, maar dat ook toegang geeft tot ingebouwde handleidingen. Het invoeren van dikker papier aan de voorkant vergt namelijk een aantal handelingen die in de juiste volgorde moeten worden gedaan, met behulp van de handleiding verloopt dat veel handiger dan zonder, zeker de eerste keren. Naast van vellen kan de SC P600 ook van rollen afdrukken. Dat afdrukken gaat redelijk snel en stil, de instellingen zijn vrijwel gelijk aan die bij Epson al enige tijd gangbaar zijn.

Kwaliteit

EpsonP600-004
Diep zwart is wat deze printer kan leveren, waarbij op glanzend papier de volledige reeks van 256 grijswaarden zichtbaar wordt. Op mat papier lopen de eerste vijftien waarden wel in elkaar, bij perceptueel renderen iets minder dan bij colorimetrisch renderen overigens, dat levert een klein verschil in de schaduwen. De kleurruimte van de printer op glanzend papier gaat de mogelijkheden van Adobe RGB te buiten, ECI-RGB levert een wat betere overeenstemming. Maar gewoon direct het RAW-bestand afdrukken is het handigste wanneer je alle kleurmogelijkheden van de printer wilt benutten. De verscherping ten behoeve van de afdruk zoals die in Lightroom kan worden gekozen werkt goed samen met deze printer, zelfs op mat papier ontstaan haarscherpe afdrukken. Het verschil tussen de 1440 en 5760 dpi instelling kon ik daarbij niet zien, het printen in die laatste instelling kost wel meer tijd.

Kleurruimte van de P600 op glanzend en mat papier, op glanzend papier is het kleurbereik uiteraard groter, het zwart dieper, dan op mat. Toch zien ook afdrukken op dat laatste er prachtig uit.
Kleurruimte van de P600 op glanzend en mat papier, op glanzend papier is het kleurbereik uiteraard groter, het zwart dieper, dan op mat. Toch zien ook afdrukken op dat laatste er prachtig uit.

Nieuwe techniek

De Epson inkjet technologie is al heel lang gebaseerd op een eigen techniek waarbij de inkt door piëzo-elektrische elementjes uit de printkoppen wordt gedrukt. Deze techniek is bij de nieuwste generaties printers verder verbeterd. De nieuwe techniek biedt als voordeel dat ze geschikt is voor allerhande types inkt, van inkjet tot solventink. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de printkoppen niet alleen te gebruiken op de klassieke inkjet manier met heen- en weer gaande koppen, maar ook in lange rijen waardoor de volle breedte van het papier in één keer bedrukt kan worden.
epson-techniek-multikop
Die methode wordt gebruikt in kantoorprinters die bedoeld zijn om de laserprinter te vervangen, voordelen zijn het lagere energieverbruik en de betere kleurweergave.

PrecisionCore

epson-techniek-inkflow
Dit is de naam die Epson aan de nieuwste versie van haar piëzo technologie geeft. De piëzo kristallen die in de nieuwe koppen gebruikt worden, worden via een nieuw eigen productieproces direct op de juiste dikte van 1 micron gemaakt, vroeger werden ze geslepen tot de gewenste dunte uit dikkere lagen. De verdere productie van de printkoppen is vrijwel volledig geautomatiseerd. Een voordeel van de nieuwe techniek is de mogelijkheid om vrijwel elk soort inkt te kunnen gebruiken, het oplosmiddel speelt geen rol bij het uit de printkop drijven van de inkt. Daarom wordt het voor Epson mogelijk om dezelfde techniek voor alle soorten printers te gebruiken. Daarnaast was het mogelijk een hoger gehalte aan pigmenten in de inkt te stoppen, wat rijkere kleuren en diepere zwarten mogelijk maakt. Andere toegevoegde technieken moeten zorgen voor minder dichtlopen van de spuitopeningen. Er is een nieuwe coating aangebracht, in rust worden de koppen goed afgesloten en tenslotte is er een extra controle in de printkoppen zelf ondergebracht waarbij de juiste werking kan worden gecontroleerd zonder inkt te verbruiken.

Doordat het piëzo-element zowel de aandrijving als de meting kan leveren kan eenvoudig de correcte werking van een nozzle gecontroleerd worden.
Doordat het piëzo-element zowel de aandrijving als de meting kan leveren kan eenvoudig de correcte werking van een nozzle gecontroleerd worden.