terug

De derde Pen

Drie maal is scheepsrecht, zou je denken, als je weet dat de derde Olympus digitale Pen, de E-PL1, wel een ingebouwde flitser heeft. Alleen is de E-PL1 niet een luxere versie van de E-P2, maar een lichtere versie van de E-P1.

De nieuwste Pen is nog iets kleiner geworden zelfs. Ook de bediening is op de schop gegaan, de E-PL1 oogt onder andere minder retro dan de andere modellen. Omdat de camera in eerste instantie voor de niet geoefende fotograaf is bedoeld, heeft Olympus de Live Guide ontwikkeld. Er wordt niet meer gesproken over diafragma, witbalans en dergelijke. In plaats daarvan krijg je schuiven te zien op het scherm, waarmee wordt aangegeven of je een foto scherper of warmer wilt maken.

Net als bij de andere Pen-camera’s heeft de E-PL1 de nodige kunstfilters en is beeldstabilisatie in de camera gebouwd. En nu dus ook een ingebouwde flitser. Daarnaast kun je de opsteekzoeker gebruiken, die je er wel los bij moet kopen. De camera wordt standaard geleverd met een ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 objectief, maar is ook als losse body te koop.

Met de kit heb je wel meer keuze in kleuren. Vanaf maart is de camera te koop. Verder laat Olympus weten dat er nog twee objectieven binnenkort op de markt verschijnen: een 9-18mm 1:4.0-5.6 en een 14-150mm 1:4.0-5.6. Beide objectieven hebben een nieuwe interne autofocus, die de scherpstelling sneller moet maken. Net als de 14-42mm is de 9-18mm een uitschuifbaar objectief. Als je het objectief niet gebruikt, is het dus kleiner.