terug

De derde dimensie

Bij een lenticulair worden tot 90 beelden in dunne lijnen verdeeld en achter een lenzenraster geplaatst. Uit het patroon dat zo ontstaat, vergroten de lenzen steeds één beeld, afhankelijk van de hoek waaronder het lenzenraster wordt bekeken. Met twee ogen die - ieder vanuit een ander hoek - naar de lenticulair kijken kan zo een 3D beeld worden gezien.

Op het WK voetbal in Zuid-Afrika gaat Sony wedstrijden in driedimensionaal beeld vastleggen. Nieuw? In de fotografie wordt al bijna 150 jaar met 3D gewerkt. Ruimte als werkelijke illusie.
In P/f nummer 6 (begin juli in de kiosk) verdiept Anton Staartjes zich in de verschillende vormen van 3D-fotografie. Grofweg zijn er twee vormen van 3D: autostereoscopisch en nietautostereoscopisch. Bij niet-autostereoscopisch is er altijd een hulpmiddel in de vorm van een viewer of een brilletje nodig. Bijvoorbeeld anaglyfen-3D of de videopresentaties met behulp van de polarisatietechniek. Autostereoscopische toepassingen zijn zonder hulpmiddelen te zien, zoals bijvoorbeeld lenticulair (zie voorbeeld).
www pixel.nl
www.stereofotografie.nl
www.sony.nl
www.samsung.com
www.panasonic.nl