terug

De bewegende foto herleeft

Cinemagrafie is een combinatie van film en fotografie waarin een gedeelte van een foto beweegt. Zo kun je bijvoorbeeld het haar van een model of de damp boven een bord eten in een loop laten bewegen. Dit geeft een ‘magisch’ effect want als toeschouwer weet je niet direct hoe je het beeld moet zien.
Is het fotografie of is het video? De overeenkomst met video is dat cinemagrafie een moment vastlegt en dat het kader in de regel niet verschuift. De overeenkomst met video is als vanzelf de beweging in het beeld. In ieder geval intrigeert het vele mensen mateloos en zorgt het met name op TUMBLR en verschillende fora voor een ware revival van de Animated GIF.

Modefotografie van Jamie Beck en Kevin Burg

© 2011 Jamie Beck & Kevin Burg

Fotografen Jamie Beck en Kevin Burg eigenen zich de stokoude techniek van animated GIF’s toe op hun gezamenlijke portfolio-website cinemagraphs.com en behoren tot de weinige fotografen die deze techniek commercieel uitbuiten.

Bewegende stilstaande filmscènes

“If you wake up at a different time, in a different place, could you wake up as a different person?” Fight Club (1999)

Een andere Tumblelog die al enige jaren een grote populariteit geniet is ‘If we don’t, remember me.‘ Hier vind je zeer subtiel bewegende stills uit beroemde filmscènes begeleidt door een citaat uit de scène. Een Nederlandse variant hiervan is technoir.nl.

What tripped El Hadji Diouf?


Ook op webfora is de animated GIF een veelvoorkomend verschijnsel. Zo startte vorig jaar iemand een thread genaamd What tripped El Hadji Diouf? waarin leden een variatie maakten op een duikelende voetballer.

Born in 1987

© Alexa Wright

Gemaakt met app Cinemagram door Lisette Rozenberg.
The Photographers’ Gallery in London wijdt op dit moment een hele tentoonstelling aan de animated GIF onder de naam ‘Born in 1987: The Animated GIF‘.

Hoe maak je dan zo’n Cinemagraph?

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit effect te krijgen op een foto. De meest eenvoudige manier is een applicatie voor de mobiele telefoon genaamd Cinemagram. Met deze applicatie maak je een kort filmpje van een paar seconde. Daarna kies je een selectie van 3 seconden uit het opgenomen filmpje, selecteer je het onderwerp wat wel moet bewegen en dan een filter. Hierna kun je kiezen via welk medium je het wilt delen.
Een andere manier is via Photoshop, zie een snelle tutorial hierover (in het engels) in het onderstaande filmpje.
.