terug

De beste iPad-apps op een rij

Het is zoals met alle Apple-producten: de iPad is een mooi ontworpen apparaat en behoort tot de nieuwste elektronicagadgets. Deel 1 van de beste applicaties en toepassingen voor de professionele fotograaf.
Wie rondkijkt in de beschikbare digitale iPad-magazines, ziet dat fotografie en animatie de belangrijkste pluspunten zijn op de iPad. Hier liggen dus duidelijk kansen voor de fotograaf! Kijk bijvoorbeeld naar de populaire app ‘The Guardian Eyewitness‘. Hier zie je de mooiste fotografie geselecteerd, met tips van de fotograaf of de redactie. Het is een simpele applicatie, maar ik kijk er zo’n één keer per week naar. Ook erg mooi gemaakt is de app met wereldkaart LIFE, vanLIFE for iPad‘ van Time Inc. Zo zijn er nog tal van andere magazines te vinden die echt de moeite waard zijn en laten zien waar kansen liggen voor nieuwe media en nieuwe publicatiemogelijkheden.

Media Pad Pro

Een zeer uitgebreide portfolio-applicatie is de Media Pad Pro, kosten € 11,99. Je beginscherm is gedeeltelijk persoonlijk vorm te geven met je eigen foto’s en contactgegevens. De applicatie heeft twee gedeelten. Het ene is de zogeheten voorkant, waar je automatisch in terechtkomt als je de applicatie opent, behalve de eerste keer. Je moet dan je gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken waarmee je altijd in de achterkant van je portfolio kunt inloggen. Dit is niet online, maar in de app zelf, en voorkomt dat je klanten je portfolio in de war gooien of per ongeluk dingen veranderen.
Eenmaal in de achterkant van de applicatie, begint het echte werk. Hier kun je de kleuren, het lettertype en het uiterlijk van de applicatie zelf instellen. Je kunt je eigen reclamebalken uploaden of je eigen fotografie als achtergrond instellen.
Daarna kun je uit de bibliotheek van de iPad je materiaal inladen, maar ik adviseer dit via iTunes te doen. Je sluit dan je iPad aan en kunt fotografie, geluidsfragmenten, video en websites in de applicatie slepen. Ook raad ik aan de foto’s eerst in bijvoorbeeld Photoshop te verkleinen naar 1024 pixels breed of hoog, zodat de applicatie lekker vlot blijft lopen.
Alvorens verder te gaan, maak je op de hoofdcomputer een portfolioselectie. Je kunt die verdelen in categorieën. Bijvoorbeeld Journalistiek, Commercieel, Portretten, Trouwreportages en Vrij werk. Deze categorie kun je straks ook indelen op je iPad. Herbenoem de files om het jezelf gemakkelijk te maken. Je opent dan iTunes terwijl je iPad staat aangesloten via de USB-kabel. Je selecteert nu de applicatie onder het kopje ‘Apps’ onderaan, waarna ernaast een scherm staat met als titel ‘Mediapad-documenten’. Hier voeg je alles toe wat je in je portfolio wilt.
Je hoeft het niet te ordenen, aangezien het programma zelf de diverse soorten media verdeelt. Als je klaar bent, verdeel je de diverse media op je iPad in de verschillende categorieën stapsgewijs per medium. Hier kun je ook overgangen bepalen en hoe lang de foto’s worden getoond. Vergeet vervolgens niet op ‘save’ te drukken, en dan is je iPad-portfolio klaar voor gebruik. Als laatste voeg je slechts één categorie toe, dan kom je direct na mediakeuze in de content terecht. Deze portfolio-app is vooral leuk voor mensen die een multimediale portfolio willen maken.

Foliobook

De Foliobook app kost kost € 5,99 en is wellicht de simpelste, maar gelijk ook de mooiste applicatie. Geen video- of audio-integratie, wat ik wel echt een gemis vind, maar je doorloopt de diverse instellingen zeer intuïtief. Een aanrader is ook hier weer om je fotografie te verkleinen naar schermresolutie 1024 pixels breed. Hierdoor is de applicatie snel en minder crashgevoelig.
Upload die naar je iTunes-bibliotheek onder het kopje foto’s, zodat je ze straks kunt gebruiken vanuit je applicatie. Je kunt diverse categorieën maken binnen je portfolio’s, en natuurlijk de looks van alles aanpassen. Mooie flip-over animaties tijdens de slideshow en een simpele bediening maken dit voor mij de betere applicatie, tenzij je ook multimedia wilt kunnen laten zien, want dan is Media Pad Pro de juiste keuze.

Padport

De app Padport kost € 7,99 en is ook een minder ingewikkelde portfolio en ook minder multimediaal, maar wel mooi in zijn uiterlijk. De bediening ervan is echter niet echt vlug. Bij de eerste opening van de applicatie zie je al direct een ‘quick guide’ visuele handleiding, die je alle informatie van de app laat zien. Links onderaan is het dashboard van de applicatie. Je begint daar met je persoonlijke gegevens, CV en contactgegevens. Daarna ga je naar de settings, waar je een keuze hebt uit diverse thema’s die het uiterlijk van de applicatie bepalen.
Je beslist hier ook wat de openingsfoto of je portfoliocover wordt. Daarna ga je naar de sectie portfolio, die je zelf kunt verdelen in maximaal zeven categorieën. Bijvoorbeeld commercieel, mode, persoonlijk et cetera. Je kunt het uiterlijk van je portfolio per categorie aanpassen. Een mooie app met redelijke instelmogelijkheden, maar hij werkt niet zo intuïtief als Foliobook.
Voor mij staat Media Pad Pro op nummer één, ondanks dat ik het maken van een portfolio wel een hele klus vind. Doorslaggevend zijn de vele media-uitingen die in je portfolio kunnen worden gebruikt. Vooral fotografen zullen de komende jaren aan hun klanten steeds vaker ook video, geluid en websites willen tonen, en dat kan allemaal in Media Pad Pro.
In deel 2 apps voor projecteren, beeldbewerken en het draadloos verbinding maken met je camera.