terug

De beste iPad-apps op een rij, deel 2

2Screens, Keynote, GoodReaderApple Camera Connection Kit, PhotogeneFilterstorm 2Perfectly ClearEasy ReleaseShutter SnitchMovie SlateDropboxFTP On The Go ProOmniFocusThings.
Met de komst van de iPad openen zich nieuwe mogelijkheden voor professionele fotografen.
De iPad lees je zoals je een tijdschrift leest, maar dan met alle functionaliteit van een tv, radio, web, audio, animatie en fotografie in één! Het geeft de gebruiker of lezer een nieuwe ervaring van al bestaande content dat nu nog deels wordt gescheiden door apparatuur. Het kan de gebruikerservaring van de content verhogen en hiermee ook onze markt opnieuw leven inblazen.
Deel 2 van de beste applicaties en toepassingen voor de professionele fotograaf.

2Screens

De eerste applicatie is 2Screens en kost €3,99.De naam zegt het eigenlijk al: de applicatie deelt het iPad-scherm met een beamer of groot scherm via de los verkrijgbare VGAadapter.Je kunt er in de eerste plaats PowerPoint-presentaties mee maken en deze afspelen via je iPad. Je ziet dan op je iPad het volgende scherm, en voor de kijker onzichtbare aantekeningen.
Ook kun je in de applicatie het schoolbord of writeboard activeren en met je vingers op het iPad-scherm schrijven. Dit alles is natuurlijk erg leuk, maar het belangrijkste pluspunt van 2Screens voor mij is het ingebouwde tabsysteem. Hiermee kun je, onzichtbaar voor de kijker, wisselen tussen de presentatie, de ingebouwde internetbrowser of beelden uit je fotobibliotheek. Ook kun je gemakkelijk switchen tussen diverse presentaties.

Keynote

Natuurlijk kun je ook Apple Keynote (€7,99) gebruiken om Keynote-presentaties te maken en te showen. Ook Keynote kan op externe schermen of beamers worden aangesloten, en heeft ook afstandsbedienings-apps op de iPhone.
Toch mist het een aantal mooie functies van 2Screens, zoals de ingebouwde internetbrowser of het real time tekenen in de dia’s van de presentatie.
Daarentegen is de interface van Keynote mooier en de bediening een stuk intuïtiever. Bovendien kun je presentaties exporteren en mailen als PDF, wat een pitch maken op de iPad een leuke klus maakt.
Wat ik bij beide applicaties echt mis, is de mogelijkheid geluid of video te importeren, en Dropbox support. Wel ondersteunt Keynote zijn eigen cloud-opslag: iDisk.

GoodReader

Daarnaast heb ik een echte aanrader voor iPad bezitters. Ik gebruik GoodReader (kost €2,39) om mijn PDF’s aan klanten te tonen. Ik vind GoodReader veruit de beste PDF-lezer die er is, en een must voor iPad-bezitters en fotografen.
Hiermee toon ik gemaakte publicaties tot en met fotoboeken in PDF-structuur. Maar ik gebruik het ook om suggesties of correcties in de PDF te zetten voordat ik hem terugstuur.
Zo leest hij niet alleen PDF-documenten, maar ook MS Office (doc, .ppt, .xls), iWork (Pages, Keynote, Numbers), HTML-bestanden en Safari web-archieven, hoge resolutie foto’s en zelfs audio- en videostructuren. Verder kan de applicatie materiaal ophalen via de iTunes-connectie, maar ook via WiFi en e-mail, en kun je zelf ook weer vanuit de applicatie mappen aanmaken en je materiaal naar andere apps sturen, of via email naar klanten.
Een laatste te noemen functie is het tonen van de bestanden op een beamer via de VGA-out adapter. Hiermee kun je vanuit GoodReader bijvoorbeeld Keynote- of PowerPointpresentaties met de speciale Apple-adapter afspelen op externe schermen. De app is voor mij dan ook een echte uitkomst en wellicht een mooi alternatief als je besluit Keynotes alleen op de desktop te willen maken.

Apple Camera Connection Kit

Wie zijn foto’s onderweg wil bewerken met zijn iPad, moet de ‘Apple Camera Connection Kit‘ aanschaffen. Deze kit zorgt ervoor dat je onderaan je iPad een SD-kaartlezer krijgt of een USB-poort waarmee je een kaartlezer kunt bevestigen. Daarna kun je de foto’s van de kaart of een selectie ervan naar de iPad kopiëren. Die komen dan in een mapje in je mediabibliotheek, die door alle applicaties op te roepen is.
Nadat je de foto’s hebt geïmporteerd, wil je ze wellicht even uitzoeken, bewerken, van IPTC voorzien en naar een krant of magazine sturen. Hier een aantal mooie applicaties die je dan niet moet missen.

Photogene

De app Photogene for iPad kost €2,99 en is een beeldbewerkingsprogramma. Om te beginnen, blader je bij het uitzoeken van de fotografie niet door vierkante thumbnails die je pas echt ziet nadat ze in de applicatie zijn geopend, maar krijg je ze in hun normale verhouding te zien. Je kunt de foto’s op drie instelbare grootten doorbladeren. De foto laadt na een vingerklik full screen op, met onder- en bovenaan een overzichtelijke knoppenbalk.
Verder ondersteunt de applicatie ‘undo & redo’, waardoor je instellingen kunt terugdraaien en je ervoor kunt kiezen terug te gaan naar het origineel. In het midden van de bovenbalk is de ‘Presets’-functie, waar je voorinstellingen kunt kiezen zoals zwartwitfilters, vintage, fun en je – zelf in te stellen – presets.
De presetszie je veel in foto-apps op de iPhone en ik word ze een beetje zat, maar het feit dat je je eigen presets ook kunt opslaan, is een mooie functie. Daarnaast kun je met de applicatie de foto bijsnijden met of zonder in te stellen verhoudingen, kun je foto’s horizontaal uitlijnen, draaien en/of spiegelen.
Maar wat de applicatie echt mooi doet, ishet bewerken van de foto met vingergestuurde sliders. Je ziet de foto veranderen en de stappen zijn niet te groot. Je kunt werken met belichting, saturatie, contrast, kleurtemperatuur, schaduw oplichten, hoge lichten dempen, verscherpen, soften, histogram, RGB-kleuraanpassing en curven. Wie meer dan deze functies nodig heeft, kan zich nog uitleven onder de ‘Retouche’-, ‘Text’ -of ‘Enhance’-button, waar je achtergronden, randen, spiegelingen of tekstballonnen kunt toevoegen.
Al die dingen zijn wel leuk, maar wat de applicatie voor mij zo goed maakt, zijn de details. Je bladert door je 2×3-thumbnail foto’s, bewerkt ze onder de Adjustment-knop op contrast en belichting en vervolgens kun je onder het Metadata-knopje de IPTC invullen. Dit is een van de essentiële functies voor veel fotojournalisten en zit hier gelukkig in.
Na het invullen van de fotobijschriften druk je op de ‘Export’-button en kun je de afbeelding versturen of uploaden via tal van mogelijkheden. Je kunt de foto delen via sociale media als Twitter en Facebook of naar de redactie sturen via de ingebouwde FTP-server. Maar je kunt de afbeelding ook mailen of opslaan in de iPad-bibliotheek of in je Dropbox-account.
Door de combinatie van goede bewerkingsmogelijkheden, de toevoeging van IPTC-fotobijschriften en de vele exportmogelijkheden behoort deze app tot mijn absolute favorieten.

Filterstorm 2

Een vergelijkbare applicatie is Filterstorm 2 (€2,99); alleen is het uitzoeken van de te bewerken foto erg lastig doordat de thumbnails klein en vierkant blijven. Verder ontlopen de twee applicaties elkaar niet.
Als pluspunt heeft Filterstorm de mogelijkheid een vooraf ingestelde IPTC aan te maken en slaat hij drie ftp-servers op in zijn database.

Perfectly Clear

De app Perfectly Clear for iPad is een mooie applicatie die je foto’s volledig automatisch opschoont en mooi maakt, met echt indrukwekkende resultaten.
Echter crasht de applicatie bij mij vaak, waarschijnlijk vanwege de hoge resolutie foto’s uit spiegelreflexcamera’s. Toch het noemen waard. De applicatie kost voor de iPad €4,99 en voor de iPhone €2,39.

Easy Release

De app Easy Release kost €9,99 en is een uitermate handige app voor mode- en commerciële fotografen. De door professionele fotografen ontworpen applicatie vervangt de papieren ‘release’-contracten waarmee sommige fotografen moeten werken.
Het contract is aanpasbaar en dus geschikt voor iedere fotograaf die met contracten wil werken. Mooie toevoeging aan de app is de mogelijkheid een foto van het model of attribuut erbij te plaatsen, om onduidelijkheden te voorkomen.
De handtekening wordt gezet met de vinger op het scherm of met een afzonderlijk verkrijgbare touchpen. Zo hoef je niet meer met stapels papieren op weg en heb je altijd alle contracten bij elkaar, en deze kunnen weer via de mail als PDF worden gedeeld. De app wordt in dertien talen geleverd, maar Nederlands wordt nog niet ondersteund.
Getty Images en Alamy hebben de applicatie al publiekelijk geaccepteerd als middel om de zogeheten ‘release-contracten’ mee te maken.

Shutter Snitch

Een applicatie die draadloos je beelden binnenhaalt van je Eye-Fi geheugenkaart, is Shutter Snitch en kost €7,99. Maar deze is ook te gebruiken in combinatie met Canons of Nikons draadloze WiFizenders en dat allemaal over je eigen draadloze netwerk.
De applicatie wordt gebruikt door studiofotografen die tijdens het fotograferen hun materiaal op de computer willen bekijken. Ook wordt hij veel gebruikt bij commerciële klussen waarbij tijdens de shoot de artdirector meekijkt zonder bovenop de lip van de fotograaf te zitten. Hij kan zelfs in een kamer ernaast lekker aan de koffie zitten, terwijl hij op de iPad alle foto’s ziet binnenkomen en direct kan inzoomen, de scherpte controleren, het histogram bekijken en de IPTC toevoegen.
Behalve het binnenhalen, houdt de applicatie ook een oogje voor je in het zeil. Na het instellen van een aantal voorwaarden, zoals belichtingsniveau of minimale sluitertijd, zal de applicatie je waarschuwen als er beelden zijn die niet aan deze voorwaarden voldoen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je eventuele fouten pas aan het einde van een shoot ontdekt.
Ik noem het een studioapplicatie vanwege de noodzaak voor een eigen WiFi-signaal, maar er zijn ook fotografen die een mobiele WiFi-router op batterijen in hun rugzak doen, samen met hun iPad, en op straat fotograferen terwijl de beelden in de iPad worden opgeslagen. Of een groep fotografen bij een voetbalwedstrijd die alle beelden op één iPad laten binnenkomen, die daar vervolgens door een redacteur worden verwerkt.
Je hebt hier dus geen internetverbinding voor nodig, maar een router die de brug vormt tussen het WiFi-signaal van je camera en de WiFi-applicatie op de iPad. Bovendien kun je vanuit de applicatie de beelden of selecties ervan opslaan in mappen, voorzien van IPTC-fotobijschriften en geo-locatie, en direct delen (indien aangesloten op internet) via email, FTP, Flickr, Facebook en Dropbox.
Shutter Snitch is een prachtige applicatie en een van de weinige apps voor de iPad die bijzonder inzetbaar kunnen zijn voor professionele fotografen.

Movie Slate

Nog een app die ik u niet wil onthouden, is Movie Slate (€15,99). Het is een zeer uitgebreid ‘clapper board’ voor video. Ideaal voor professionele tv-producties, documentaires, interviews of films.
Enkele van de ingebouwde opties zijn: timecode-ondersteuning en synchronisatie, clapper board met optionele leader-roll en endroll, geluids- of beeldnotities, shot markers en shot logboek geschiedenis met GPS-locatieondersteuning voor het gemakkelijk terugvinden van je materiaal.
Deze applicatie is speciaal ontwikkeld voor videomakers en ondersteunt tal van functies, frame rates en video-applicaties als Final Cut Pro.

Dropbox

Het zijn geen speciale foto-apps, maar in mijn ogen zijn ze uiterst belangrijk. Applicaties die de functionaliteit van de iPad vergroten. Zoals de app Dropbox. Een gratis mapje op je computer, online, en op je iPhone of iPad.
Handig vind ik de cloud-folder (Dropbox-folder). Alles wat je in dat mapje zet, is direct beschikbaar in alle apparaten waarop Dropbox is geïnstalleerd. Een icoontje geeft aan of de documenten zijn gesynchroniseerd.
Dit maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld bestanden waaraan je werkt te delen met anderen of er verder aan te werken op andere apparaten. Let wel op bij het deleten: gooi je een bestand op je iPad weg, dan is hij ook weg op je hoofdcomputer. Dropbox is geïntegreerd in tal van applicaties en maakt ook bestandsdeling een stuk gemakkelijker.

FTP On The Go Pro

De app FTP On The Go Pro (€7,99) is de beste ftp-client voor zowel de iPad als de iPhone. Je kunt er niet alleen beelden mee verzenden en er diverse ftp-adressen in opslaan, maar ook bestanden bewerken op ftp-servers. Dit laatste is handig voor mensen die onderweg kleine aanpassingen willen maken op hun eigen site. Zeer uitgebreide mogelijkheden; ik heb nog geen betere ftp-applicatie gezien.

OmniFocus

De laatste applicatie is OmniFocus for iPad & iPhone (€31,99 voor de iPad en €15,99 voor de iPhone). Ik gebruik ze allebei en voor mij is dit de beste toevoeging voor welk apparaat dan ook.
OmniFocus is een intelligente to-do manager en toch zeer intuïtief in gebruik, en volledig gesynchroniseerd. Je kunt hier projecten aanmaken met alle zaken die nog moeten gebeuren, of er je to-do’s van de dag of week in verwerken.
Het kan je nog te verrichten taken in je iCal plaatsen en gebruikt ook push-notificatie, zodat je alles op tijd af hebt. Al mijn fotoprojecten en afspraken verwerk en orden ik met OmniFocus. De applicatie kost wel wat, maar is de beste to-do applicatie die er te krijgen is.

Things

Voor wie toch iets simpelers en goedkopers wil, adviseer ik Things, dat €7,99 voor de iPhone kost en €15,99 voor de iPad, maar je hebt dan bijvoorbeeld geen agenda en to-do synchronisatie via internet, maar alleen thuis via het WiFi-netwerk.

Tags: IPhone

Bekijk ook deze items