terug

De AF-S Nikkor 20 mm ƒ/1,8G ED

De AF-S Nikkor 20 mm ƒ/1,8G ED is niet echt klein, maar ondanks de vrij hoge lichtsterkte niet heel zwaar, zo’n 340 gram, wat op een moderne digitale spiegelreflex een mooi gewicht is om de combinatie in balans te houden.
Nikon-20mm-1
In de ƒ/1,8 objectieven reeks van Nikon is naast de 20 mm inmiddels ook de 35 mm verschenen met de speciale glassoorten als AF-S Nikkor 35 mm ƒ/1,8G ED.
De overige brandpunten met de ƒ/1,8 lichtsterkte zijn nog zonder de ED aanduiding die wijst op het gebruik van speciale glassoorten voor het bereiken van een hogere beeldkwaliteit doordat verschillende optische problemen beter kunnen worden gecorrigeerd.
_dsc0171

Lichtsterkte

Het kiezen voor een bepaalde lichtsterkte kun je om twee redenen doen, het kunnen werken bij erg weinig licht of het bereiken van een geringe scherptediepte. Die eerste reden lijkt met het steeds verder toenemen van de ISO-waarden in camera’s waarmee je zonder veel ruis kunt werken steeds minder belangrijk. Weinig scherptediepte is een fotografische stijl en het aanschaffen van extreem lichtsterke objectieven lijkt me alleen zinvol als je die grote opening ook echt gaat gebruiken. De ƒ/1,8 klinkt misschien bescheiden, maar voor een 20 mm is dat een heel hoge lichtsterkte. Dit Nikkor objectief biedt een heel mooie beeldkwaliteit, je moet er alleen rekening mee houden dat de scherpte in de hoekjes wat minder is tot je werkt bij diafragma ƒ/4, dan is de scherpte over het hele beeld mooi gelijk. De AF-S Nikkor 35 mm ƒ/1,8G ED vertoont een vergelijkbare onscherpte in de uiterste hoeken die ook bij ƒ/4 zo ongeveer verdwenen is.

Perspectief

Een 20 mm objectief levert een brede kijk op de wereld, iets dat bij interieurs of gebouwen soms nodig is, maar je krijgt meestal wel te maken met het typische groothoek perspectief waar je al of niet van houdt en waar je al of niet gebruik van kunt maken in je foto’s.
_dsc0158
_dsc0155