terug

De Adobe Lightroom Cloud

The Adobe Cloud

Kleine symbolen laten zien dat de foto in een verzameling op het web gedeeld wordt
Kleine symbolen laten zien dat de foto in een verzameling op het web gedeeld wordt

Hoewel de naam tot verwarring heeft geleid, en ik geloof soms nog wel tot verwarring leidt, is de Adobe Cloud niet gemaakt om alles wat je doet op of via het internet te laten verlopen. Maar er zijn natuurlijk wel dingen waar iedereen het internet al voor gebruikt, zoals foto’s aan afnemers laten zien, foto’s afleveren en uiteraard software downloaden. Die laatste functie was de eerste optie die je kreeg als lid van de Adobe Creative Cloud. Foto’s tonen is een nieuwe optie die vanuit Adobe Lightroom als onderdeel van de CC modellen beschikbaar is.

Behance

Je hebt ook de beschikking over Behance als platform waar je werk kunt laten zien, maar het web-share systeem in Lightroom lijkt me net wat handiger. De basis wordt gevormd door dezelfde gedeelde verzameling als de verzameling die je op je iPad kunt tonen en kunt aanpassen. Maar voor mensen zonder iPad is diezelfde verzameling ook via de webbrowser beschikbaar, alleen dan zonder de optie om foto’s te kunnen bewerken. Je kunt daar zelf naar toe met je AdobeID, maar dat is informatie die je niet met anderen wilt delen, en bij voorkeur zelfs niet op een ‚vreemde’ computer wilt invoeren. Volgens sommige veiligheidsexperts moet je dergelijke informatie zelfs niet op een open WiFi netwerk gebruiken.

Delen

De opties om de verzameling op het internet te delen
De opties om de verzameling op het internet te delen

Maar het is niet nodig om er met behulp van je AdobeID naar toe te gaan, je kunt een link opvragen en iedereen die je die link stuurt kan gewoon zonder inloggen de verzameling foto’s bekijken. In deze situatie kunnen de foto’s overigens niet aangepast worden. En omdat de verzameling kan worden aangepast in Lightroom en die verzameling dynamisch met het web verbonden is, past de verzameling op het web zich permanent aan aan wat je er in Lightroom mee doet. Je kunt uiteraard een aantal verzamelingen op deze manier maken, ze krijgen allemaal een eigen link voor derden, want die link maak je vanuit de pagina met de betreffende verzameling.
Hier een link naar een kleine verzameling
Het is ook mogelijk de verzameling min of meer openbaar te delen op plekken als Facebook of Flickr.

Dynamisch

Dat delen van een verzameling foto’s biedt allerlei mogelijkheden, je kunt anderen op de hoogte houden van voortgang in een project, je kunt ze keuzes bieden en de afgewezen foto’s verwijderen tot er over is wat er over moet blijven. Zelfs aanpassingen die je op verzoek aan foto’s doet duiken vervolgens vanzelf op op de gekoppelde webpagina. Het lijkt me dat er heel veel toepassingen voor deze techniek te vinden zijn. Natuurlijk zijn er andere vergelijkbare opties, hoewel ik denk dat er weinig zijn die voor dat automatisch bijwerken zorgen.