terug

Dave Anderson: One Block

A New Orleans Neighborhood Rebuilds
Het is net vijf jaar geleden dat orkaan Katrina haar verwoestend spoor door New Orleans trok, en net als de inwoners van die Amerikaanse stad blijven fotografen ermee bezig.
Zo zijn op blogs.sacbee.com een reeks ’toen en nu’ foto’s te zien. Op locaties waar vijf jaar geleden veel aandacht trekkende journalistieke foto’s zijn gemaakt, is gelijk gekaderd hergefotografeerd.
Dat herfotograferen zien we in het hier beschreven boek ook regelmatig gebeuren, maar hier draait het om meer. We zien hoe inwoners van een wijk in New Orleans hun gehavende woningen oplappen.
Anderson is niet zozeer een fotojournalist, meer een klassieke en romantische sfeerproever. Tussen de foto’s van gehavende huizen zitten veel gevoelige portretten en foto’s van aangetroffen stillevens, bijna te mooi om waar te zijn.
Een gevoelige neus voor politiek lijkt Anderson niet te hebben. Dat bleek ook al in het eerder in P/f beschreven ‘Rough Beauty, Vidor Texas’. Daarin romantiseert hij de armoede in een ultrarechts Amerikaans stadje.
Met die romantiek lift het ‘alles is goed gevoel’ mee. Het is een valkuil waar fotografen vaker inlopen, geïnspireerd door nu soms nostalgisch overkomende oude klassiekers, en gelokt door prachtige fotomogelijkheden.
Wat blijft is een prachtig fotoboek in de sfeer van een FSA-fotografe als Dorothea Lange, maar dan in kleur. Misschien wel een van de mooiste over Katrina, en met een boodschap van hoop.
Tekst: Chris Rose
Schilt Publishing
25 x 20 cm, 244 blz., gebonden
Engelstalig
ISBN 978-90-53307-12-0