De Dag van de Fotografie heeft op 21 oktober zo’n 600 bezoekers getrokken en mag een succes genoemd worden. Vorig werd de Dag van de Fotografie voor het eerst gehouden, als feest ter gelegenheid van het 25 jaar Hollandse Hoogte. De behoefte bleek zo groot dat het fotoagentschap besloot het dit jaar weer te organiseren, in samenwerking met onder andere de Fotografenfederatie.
Net als vorig jaar was het een druk programma, waarbij je soms lastige keuzes moest maken. Ga je naar Team Peter Stigter, of toch naar Peter van Agtmael? Of doe je liever mee met een discussie? Elk programmadeel was de moeite waard en door het brede aanbod, van fotojournalistiek tot autonome fotografie, was er voor iedere fotograaf wel wat interessants te vinden.
Ed Kashi vertelde bijvoorbeeld over zijn project over suiker, hij volgt de productie van suiker. Een interessant project en en passant vertelde de fotograaf van VII dat fotojournalisten niet alleen hun camera moeten richten op ‘the worst of the worst’, maar ook op het meer positieve verhaal. Joost van den Broek vertelde dat hij zo’n acht jaar bezig is geweest voor hij echt zijn draai had gevonden en succesvol werd. Hellen van Meene heeft een dusdanig leuke lezing gegeven te hebben, dat werd verteld dat ze zo voor cabaretier kon doorgaan. Altijd handig om te weten als je met fotografie geen geld meer verdient. Over een opdracht in Amerika vertelde Van Meene ”
Ik ben toch niet helemaal op verzoek van het New York Times magazine van Heiloo naar Los Angeles gereisd om me dan door de assistent van een filmster te laten vertellen hoe ik die Oscar winnaar op de foto moet zetten? Het gaat uiteraard zoals ik dat wil, of anders maar niet.” Dat is heldere taal.
Want tussen de bedrijven door was dat toch wel waar de meeste fotografen over spraken. Het is lastig om het hoofd boven water te houden en men is hard op zoek naar nieuwe manieren om aan geld te komen. De workshop Grant Writing, het aanvragen van beurzen, zat dan ook vol en Donald Weber legde in twee uur uit hoe een goede aanvraag er uit kan zien. Veel fotografen promoten zichzelf ook via social media en tonen zo hun foto’s. Dat is niet zonder risico, vertelde jurist Lisette Varossieau. Zodra je een foto op Facebook zet, mag dat bedrijf alles met je foto’s doen. Ook verkopen en gebruiken voor advertenties. Oppassen dus.
Als je even geen zin meer had in een lezing, pitch of discussie, dan kon je je altijd nog vermaken met bijvoorbeeld een fotosessie, waarbij je op de foto kon bij een portretfotograaf zoals Merlijn Doomernik. Dat is ook gewoon leuk om te zien. Continu druk was het bij de bar. De Dag van de Fotografie is ook een plek om weer oude bekenden te spreken en nieuwe relaties aan te leggen namelijk.
Aan het eind van de dag keek Louis Zaal, oprichter en directeur van Hollandse Hoogte, dan ook tevreden rond. Het was gewoon weer een succes. De meerwaarde is volgens hem ook dat het op deze dag niet alleen draait om de fotografen van Hollandse Hoogte, zoals bij hun borrels. Er is een grotere kruisbestuiving en daar geniet Zaal van. Of er volgend jaar weer een Dag van de Fotografie komt weet hij nog niet zeker, de dag is zeker niet kostendekkend, maar de kans is groot.